Bekijk het origineel

Buschauffeurs ongerust

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Buschauffeurs ongerust

3 minuten leestijd

RIDDERKERK - Chauffeurs van Connexxion in Ridderkerk vrezen ontslag na de aangekondigde bezuinigingen. Ook na de wilde staking van vorige week kon hun werkgever het personeel niet geruststellen. "De sfeer is gespannen."

Door de rijksbezuinigingen moet Connexxion lijnen schrappen. Tien tot vijf tien van de tachtig banen in Ridderkerk zouden op de tocht staan. Op 24 augustus gaat de afgeslankte dienstregeling in.

"Connexxion kan geen harde garanties geven dat er geen ontslagen zullen vallen", typeert chauffeur B. van den Ham (55) de situatie. Ook zijn collega F. Bloemberg (47), kaderlid van het FNV, leeft in onzekerheid. "Het is nog onduidelijk hoe het plaatje ingevuld gaat worden. Bang ben ik wel, want je weet niet hoe of wat. Er worden geen garanties gegeven." Van den Ham (55) gelooft niet erg in herplaatsing. "In 2004 en 2005 wachten nog meer bezuinigingen." Hij verwacht weinig ruimte op de werkvloer. "De bezuinigingen zullen op verschillende onderdelen worden doorgevoerd", vreest hij.

De bezuinigingen die de busvervoerder binnenkort doorvoert, treffen vooral reizigers van lijndienst 140 en 145 naar de Kralingse Zoom in Rotterdam. 's Avonds en in het weekend rijden er minder bussen. Ook de diensten 144 en 246 gaan minder frequent rijden.

"Ik vrees dat veel passagiers straks niet meer op hun werk komen", voorspelt Van den Ham, die 22 jaar achter het stuur zit. "Arriva overweegt buslijn 142 volledig te schrappen. Mensen uit Rijsoord kunnen maar beter een brommertje aanschaffen."

Ook Bloemberg voorziet een kaalslag. "In de politiek wordt er gepraat over verbetering van het openbaar vervoer. Maar het lijkt wel of ze spitsvervoer willen promoten. Ik vrees dat in de toekomst enkel ritten met volle bezetting bestaansrecht hebben.''

Van den Ham: "Ik verwacht dat er straks geen bussen meer rijden in het weekend. Dan houden we enkel spitsbussen over. En als je diensten gaat schrappen, krijg je de passagiers nooit meer terug. Die kopen een brommer of een auto."

Van den Ham is niet boos op Connexxion, wel op de provincie Zuid-Holland. Die moet net als Overijssel en Noord-Holland met geld over de brug komen. Ook het nieuwe kabinet krijgt een veeg uit de pan. "Het lijkt alsof de regering wil dat het openbaar vervoer kapotgaat. Aan de auto kunnen ze doo r de accijnzen en wegenbelasting tenminste verdienen."

Beide chauffeurs denken dat de sfeer onder het Ridderkerkse personeel slecht is. Van den Ham: "Ik ben ruim 55 jaar en wil over enkele jaren met de VUT. Waar kom ik nog aan de bak als ik ontslagen word? Dat geldt voor veel collega's."

Mogelijk gaan Ridderkerkse chauffeurs met collega's elders uit het land protesteren op het Malieveld in Den Haag. Andere verrassingsacties worden niet uitgesloten. "Een actie op de Van Brienenoordbrug zou kunnen", tipt Van den Ham. "De acties kunnen vervelend zijn voor reizigers, maar vervelender is het als er straks helemaal geen bussen meer rijden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Buschauffeurs ongerust

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken