Bekijk het origineel

Celstraf geëist wegens ambtsmisbruik agent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Celstraf geëist wegens ambtsmisbruik agent

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam drie jaar cel geëist tegen een 48-jarige politieman die wordt verdacht van verkrachting en ambtsmisbruik. De man, R. F. K., bezocht in 2002 prostituees in sekscaravans en zou ze tot gratis seks hebben gedwongen.

Hij legitimeerde zich als agent van de vreemdelingenpolitie en suggereerde dat hij de vrouwen zou aangeven als ze geen gratis seks met hem zouden hebben. Als dat niet lukte, probeerde hij korting te krijgen, aldus de officier van justitie. De agent bezocht de vrouwen tijdens zijn diensturen.

K. bekende seks te hebben gehad met drie vrouwen die illegaal in Nederland verbleven. Het openbaar ministerie beschuldigt de agent ook van poging tot verkrachting bij vier andere vrouwen. Deze vier wilden de man geen korting geven.

De beschuldigde verklaarde overspannen te zijn geweest toen hij de prostituees bezocht. Naar eigen zeggen legitimeerde hij zich om de vrouwen gerust te stellen. De man bedong korting, omdat hij nooit meer dan 20 euro zakgeld zei te krijgen van zijn vrouw.

K.'s advocaat, C. J. Noppen, vond de geëiste straf overdreven. Hij vreesde dat de verdachte als afschrikwekkend voorbeeld moest dienen voor de hele politie. Aangezien zijn cliënt oneervol ontslag boven het hoofd hangt, achtte hij de agent al genoeg gestraft.

Officier van justitie A. Zwaneveld achtte de straf passend omdat "hij zijn positie heeft misbruikt en de naam van het hele politiekorps te grabbel heeft gegooid."

Om duidelijk dat maken dat het zo niet hoort, eiste ze 36 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook moet K. volgens haar een proeftijd van drie jaar krijgen en mag hij vijf jaar geen ambtelijke functie vervullen. De rechter doet op 5 augustus uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Celstraf geëist wegens ambtsmisbruik agent

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken