Bekijk het origineel

ETA al jaren gesteund vanuit Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ETA al jaren gesteund vanuit Nederland

4 minuten leestijd

DEN HAAG - Een Nederlander is gisteren in de Spaanse badplaats Alicante zwaar verwond door een bom van ETA-terroristen. De gewelddadige afscheidingsbeweging richt zich de laatste jaren nadrukkelijk op toeristen. De aanslag krijgt een extra macaber tintje door de steun die de ETA vanuit Nederland krijgt.

We schrijven april van dit jaar. Op het Plein in Den Haag, op een steenworp afstand van het Binnenhof, staat een tent die is behangen met spandoeken en borden. Een van de teksten luidt: "Uitlevering brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe". Het is een verwijzing naar de naderende uitlevering van ETA-verdachte Juan Rodriguez, die in januari 2002 in Amsterdam werd gearresteerd. De Catalaan bivakkeerde toen in het krakersbolwerk Vrankrijk.

Sindsdien voeren zijn vrienden uit de krakersbeweging actie voor Rodriguez. Begin april heeft het Baskenland Informatie Centrum (BIC), zoals ze zich noemen, een vergunning om met zijn "actietent" in het centrum van Den Haag de Baskische zaak te bepleiten.

Terwijl de Spaanse staat een strijd op leven en dood voert tegen een moordende bende, kan in Nederland zonder enige tegenwerking voor de ETA en haar dekmantels worden gedemonstreerd. Uit de e-mailwisselingen met linkse Nederlandse politici die het BIC op zijn internetsite zette, blijkt geen enkele afkeuring van die kant.

Het BIC, in wezen een dekmantel voor pro-ETA-activiteiten, wordt ook door justitie geen duimbreed in de weg gelegd. Het BIC heeft openlijk banden met kraakpanden in Utrecht, Den Haag en Amsterdam en huurt een postbus in Utrecht.

Centrale figuur binnen de organisatie is Jeroen Hanenbergh, onder de schuilnaam "Jeroen Bosch" actief binnen de "antifascistische" beweging. Uit dien hoofde bestrijdt hij niet alleen neonazi's, maar ook prolifers, CDA-leden en de LPF. Tijdens de "actieweek" in april zocht hij de confrontatie met een medewerker van deze krant. Er was een persconferentie aangekondigd, maar Hanenbergh liep op de journalist af en zei: "Ik denk niet dat je hier welkom bent." Hij werd geflankeerd door een stel ruige activisten. Als altijd wanneer het BIC op het toneel verschijnt, was de sfeer om te snijden.

Maar pro-Baskisch activisme blijft in Nederland niet beperkt tot een stelletje krakers. De links- radicale subsidieverstrekker XminY stak de afgelopen jaren meer dan 3000 euro in pro-Baskische campagnes (via andere projecten is het werkelijke bedrag veel hoger). Dit gebeurde onder verantwoordelijkheid van Hans van Heijningen, momenteel bestuurslid van de Socialistische Partij (SP).

Wanneer hem wordt gevraagd waarom hij pro-ETA-activiteiten heeft gefinancierd, noemt hij het "politiek ranzig" om een verband te zien tussen gewapend geweld en de campagne voor Rodriguez. "Die campagne is er namelijk niet op gericht steun te verlenen aan de strijd van de ETA", stelt Van Heijningen, "maar om te voorkomen dat een politiek activist die gecriminaliseerd wordt door de Spaanse justitie wordt uitgeleverd aan dat land. Dat laatste moet voorkomen worden, omdat politieke activisten in Spanje vaak gemarteld worden en in veel gevallen geen eerlijk proces krijgen."

Tijdens een demonstratie in maart werd de zaak-Rodriguez in een groter verband geplaatst en zo wisten zijn aanhangers nog meer groeperingen voor hun karretje te spannen, zoals de Internationale Socialisten, de Kritische Studenten en het Haags Vredes Platform. Bij de Spaanse ambassade werd met geschreeuw en spandoeken geprotesteerd tegen het uitleveringsverzoek.

En nét heeft minister Donner van Justitie besloten de Catalaan uit te leveren of er dient zich opnieuw een ETA-zaak aan. Deze maand werd Alejandro Atarregui Casas gearresteerd op Schiphol. Hij was op weg van Frankrijk naar Venezuela en viel door de mand omdat hij een vals Spaans paspoort gebruikte.

Atarregui stond op de internationale opsporingslijst en was betrokken bij terroristische activiteiten in Baskenland. Atarregui werd berucht in Spanje omdat hij in 1990 deelnam aan de mishandeling van een Baskische politieagent. Deze geweldsuitbarsting werd gefilmd en uitgezonden op de Spaanse tv.

Maar zelfs deze harde feiten vormen voor het Baskenland Informatie Centrum geen belemmering. De activisten zijn nu al bezig een spectaculaire solidariteitscampagne voor "deze jongen" op te zetten. "Hiervoor hebben we alle hulp nodig van iedereen die zich betrokken voelt bij de strijd voor bijvoorbeeld mensenrechten, solidariteit met politieke gevangenen, voor het radicaal linkse project voor onafhankelijkheid van Baskenland, noem maar op." Nederland kan weer een serie pesterijen, bedreigingen en vernielingen tegemoetzien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ETA al jaren gesteund vanuit Nederland

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken