Bekijk het origineel

Moeilijk te bewegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moeilijk te bewegen

3 minuten leestijd

DEN HAAG - We moeten meer bewegen want anders worden we veel te dik. Als duwtje in de goede richting wil VVD-kamerlid Rijpstra leden van sportclubs korting geven op hun ziektekostenpremie. "Als we niets doen, gaan we Amerika achterop", reageert hij.

Het plan van de VVD'er kreeg bepaald geen enthousiast onthaal. Het CDA wijst op de grote kans op blessures bij sommige sporten, de PvdA vindt dat verzekerden elkaars lasten dienen te dragen en de verzekeraars vrezen dat het idee niet uitvoerbaar is.

Het is niet voor het eerst dat Rijpstra moet vaststellen hoe moeilijk de verschillende partijen tot dit soort ideeën zijn te bewegen. Toch legt hij het hoofd niet in de schoot. De ex-sportleraar vindt de situatie daarvoor te ernstig. "Er moet een nationaal plan tegen bewegingsarmoede komen. Uit recente onderzoeken blijkt dat zwaarlijvigheid een groot probleem aan het worden is. Als we niets doen, gaan we in snel tempo Amerika achterop. Het begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen zijn te dik."

U wilt het lidmaatschap van sportclubs stimuleren. Ziet u niet over het hoofd dat sporten ook veel blessures teweegbrengt, met alle financiële gevolgen van dien?

"Ik ben me daar terdege van bewust. Clubs zouden moeten beschikken over goed opgeleide mensen die helpen blessures te voorkomen en over sportfysiotherapeuten die direct buiten huisartsen om ingeschakeld kunnen worden. Overigens geldt dat de voordelen altijd groter zijn dan de nadelen. Uitgerekend is dat meer sporten ruim 1 miljard euro per jaar oplevert, waarbij de kosten van blessures al in mindering zijn gebracht."

In uw voorstel zit iets onrechtvaardigs. De een die lid is van de tennisvereniging krijgt korting, de ander die iedere avond een uurtje fietst, betaalt het volle pond.

"Dat geef ik direct toe. Als iemand dagelijks voldoende beweegt en in aanmerking wil komen voor reductie, zou hij een inspanningstest kunnen afleggen waaruit blijkt dat hij inderdaad in een goede lichamelijke conditie is. Die tests zijn er. Het belangrijkste is dat de zorgverzekeraars eerst het principe willen overnemen. Daarna kan ingevuld worden hoe dat precies moet. Daar zal heus nog wel een aantal jaren overheen gaan. Een mogelijkheid zou zijn dat verzekeraars een goedkoop lidmaatschap van een sportschool aanbieden. Dat is veilig, zeker als je zou werken met erkende scholen die goede begeleiders hebben."

U heeft het helemaal niet over roken. Ook als mensen voldoende bewegen, kunnen ze alle positieve effecten daarmee teniet doen.

"De controle of iemand wel of niet rookt, is veel moeilijker meetbaar. Uiteraard juich ik het toe dat bedrijven het roken verbieden en het in treinen helemaal wordt uitgebannen. Zo ook zouden sportverenigingen dienen af te spreken dat er in de kantines niet meer wordt gerookt."

Idem dito ons voedingspatroon. We proppen ons vol met de verkeerde vetten. Eerst sporten en dan kroketten eten in de kantine.

"Vandaar dat ik zeg: Als we een nationaal plan gaan opstellen tegen bewegingsarmoede, zullen we alle aspecten moeten meenemen. Op het gebied van voeding is veel onbekendheid. Ik denk dat menige sportclub niet eens weet hoe schadelijk het is wat in de kantine wordt opgediend. Via goede voorlichting over gezonde voeding is nog veel winst te halen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Moeilijk te bewegen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken