Bekijk het origineel

Zalm wil uniform bedrijfstoezicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zalm wil uniform bedrijfstoezicht

3 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - Minister Zalm (Financiën) wil dat er snel internationale overeenstemming komt over hoe bedrijven financieel verslag zouden moeten uitbrengen. Daarnaast moet volgens hem het toezicht op externe accountants versterkt worden. Zalm zei dat gisteren tijdens een toespraak voor de European-American Business Council in Washington. Hij vraagt zich wel af of internationale normen voor financiële verslaggeving door bedrijven wettelijk moeten worden afgedwongen, omdat volgens hem het gevaar bestaat dat "er meer naar de letter dan naar de geest" van de regels wordt gehandeld.

Blydenstein-Willink boekt lagere winst

GOOR (ANP) - Mislukte gesprekken over een overname door Hunter Douglas hebben geleid tot een lagere winst bij Blydenstein-Willink, fabrikant van binnenzonwering en interieurstoffen. Het bedrijf uit Goor meldde gisteren flink wat extra kosten te hebben gemaakt. De winst over het eerste halfjaar zal achterblijven bij die over het eerste halfjaar 2002. Toen maakte het bedrijf 37.000 euro winst. De overname ketste af nadat Hunter Douglas (bekend van Luxaflex) de boekhouding van Blydenstein-Willink had onderzocht. Hunter Douglas wilde niet zeggen wat er mis was.

Vopak verwacht weer slecht kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - Het olie-opslagconcern Vopak verwacht dat het bedrijfsresultaat van het tweede kwartaal ongeveer gelijk is aan dat van het eerste kwartaal. De winst kwam toen uit op een tegenvallende 38 miljoen euro, volgens Vopak door enkele extreme omstandigheden zoals een strenge winter in de Oostzee. Nu blijkt dat de markt in het tweede kwartaal langzamer is hersteld dan het bedrijf had verwacht. De positieve effecten werden grotendeels tenietgedaan door wisselkoerseffecten.

Hardliner Peters gaat IG Metall leiden

FRANKFURT (DPA/ANP) - Het waarnemend bestuur van de Duitse metaalvakbond IG Metall heeft Jürgen Peters gisteren voorlopig aangewezen als nieuwe voorzitter. De omstreden vakbondsman staat vooral bekend als een linkse dogmaticus die harde confrontaties met werkgevers niet schuwt. Hij volgt Klaus Zwickel op, die eerder deze week boos opstapte na hooglopende interne bestuursruzies. Peters zal samen met regioleider Berthold Huber de grootste industriële vakbond van Europa, met 2,8 miljoen leden, uit het slop proberen te halen.

DSM betaalt minder voor Roche-vitamines

HEERLEN (ANP) - DSM heeft de overnameprijs voor de vitaminepoot van het Zwitserse Roche voor de tweede keer naar beneden geschroefd. Het chemieconcern maakte gisteren bekend dat het 200 miljoen euro minder zal betalen voor Roche Vitamine en Fijnchemie. Het overnamebedrag werd eerder dit jaar al met 300 miljoen euro verlaagd. DSM betaalt nu 1,75 miljard euro. Een jaar geleden spraken de bedrijven af dat de vitaminepoot voor 2,25 miljard euro in Nederlandse handen zou komen.

UWF wil licenties voor uitzendbureaus

AMSTERDAM (ANP) - Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is de grootscheepse fraude in de uitzendbranche beu. Volgens de uitvoerder van onder meer WAO- en WW-uitkeringen blijkt controleren en inspecteren niet afdoende te helpen om de praktijken van malafide loonbedrijven een halt toe te roepen. Het UWV pleit daarom voor de herinvoering van een vergunningenstelsel in de uitzendbranche. Dat staat in het vandaag gepubliceerd advies "Dweilen of de kraan dicht" van het UWV, dat is aangeboden aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken.

Sony ziet winst fors dalen

TOKIO (ANP) - Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft een zwaar kwartaal achter de rug. Door een hevige concurrentieslag in de consumentenelektronica en reorganisatiekosten daalde de nettowinst in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar met 98 procent tot 1,12 miljard yen (8,2 miljoen euro). De omzet zakte met 7 procent tot 1604 miljard yen (11,9 miljard euro).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zalm wil uniform bedrijfstoezicht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken