Bekijk het origineel

De armen van Jeruzalem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De armen van Jeruzalem

Diet Setz: De christelijke ambassade verlangt ernaar om een bemoediging te zijn

6 minuten leestijd

De armoede in Israël grijpt om zich heen en de mogelijkheden die er zijn om de armen te helpen, nemen af. Iedere week bellen er weer nieuwe maatschappelijk werkers naar Diet Setz. Ze hopen via haar extra hulp te krijgen. "We zijn hier om een bemoediging te zijn", zegt ze. "Maar we kunnen de problemen niet oplossen."

In 1984 kwam Diet Setz naar Israël. Een jaar later begon ze op de internationale christelijke ambassade in Jeruzalem. Nu geeft ze leiding aan een team van zes personen op de afdeling sociale hulpverlening.

Deze christelijke ambassade werd in 1980 door evangelische christenen opgericht als reactie op het besluit van een aantal landen (waaronder Nederland) hun ambassade van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem naar Tel Aviv te verhuizen. Nog niet eerder in de ruim twintigjarige geschiedenis van de ambassade hebben de telefoons zo roodgloeiend gestaan. "Het aantal hulpaanvragen neemt absoluut toe", zegt Setz, zelf ook maatschappelijk werkster.

Israël wordt getroffen door een economische crisis. De oorzaken liggen in de wereldwijde economische recessie, in het in september 2000 opgelaaide conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen, in de Irak-oorlog en in de crisis in het toerisme, die een gevolg is van de genoemde factoren.

De minister van Financiën, Benjamin Netanyahoe, zegt dat bezuinigingen nodig zijn. Daarom treffen de economisch zwakkeren minder sjekels op hun bankrekening aan. Het betreft bejaarden, gehandicapten, nieuwe immigranten, werklozen en anderen met lage inkomens. Vanwege de bezuinigingen zijn sommige hulporganisaties gedwongen werkers te ontslaan en programma's te schrappen.

Receptie

De maatschappelijk werkers en andere hulpverleners voor de minder kapitaalkrachtigen beleven zelf eveneens zware tijden. Terwijl ze zien hoe de armoede steeds verder om zich heen grijpt, worden de mogelijkheden om te helpen steeds kleiner, omdat de regering de subsidiekraan steeds verder dichtdraait. "De economische situatie heeft veel invloed op hun werk gehad", zegt Setz. "Je merkt onder hen een groot stuk moedeloosheid."

Vorige maand hield de christelijke ambassade een receptie in het hoofdgebouw in de wijk German Colony voor maatschappelijke werkers en andere hulpverleners. Ongeveer 125 mannen en vrouwen uit heel Israël gaven aan de uitnodiging gehoor. Via hen helpt de ambassade de armen.

De receptie had een tweevoudig doel. De ambassade wilde de Israëliërs die werkzaam zijn in de sociale zorg bekendmaken met haar werk. Velen van hen kenden slechts de Nederlandse Diet Setz en de Amerikaanse Nicole Yoder. Ze wisten weinig van de christelijke ambassade zelf.

Een tweede doel was hen te bemoedigen door toespraken, een lunch en een cadeautje.

Geldstroom

Het zijn niet alleen de bezuinigingen die de hulpverleners parten spelen, aldus Diet Setz. Elke grote organisatie in Israël probeert ook dollars of euro's aan te boren in het buitenland. "Maar vele donors in de wereld zijn na 11 september 2001 beduidend minder royaal. Met de beperkte subsidies van de overheid en het weinige geld uit het buitenland kunnen ze hun organisaties niet goed meer runnen."

De afdeling sociale hulpverlening van de christelijke ambassade zelf heeft geen vermindering van inkomen. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft zij 52 projecten gesponsord in heel Israël. De meeste donaties betreffen een bedrag van 5000 tot 30.000 sjekel (1000 tot 6000 euro). In sommige gevallen draagt de ambassade daarmee bij aan een gedeelte van een project, en in andere gevallen zijn alle kosten gedekt. Verder hielp de ambassade een paar honderd arme gezinnen met een bedrag van 500 tot 1000 sjekel (100 tot 200 euro).

Setz: "Het is onze bedoeling om het land in te gaan, contacten te leggen en projecten te vinden die weinig geld krijgen, maar die wel in een grote nood voorzien. De waarde van de kleine bedragen is voor de mensen heel groot. Ze worden diep geraakt door het persoonlijk contact en door de interesse die je voor hen toont."

Getraumatiseerd

Diet Setz onderhoudt ook contacten met slachtoffers van terreur. Bijvoorbeeld met een vrouw die haar moeder en haar zoon verloor bij de explosie in buslijn 20 in Jeruzalem in november vorig jaar. Haar echtgenoot zit in de gevangenis. Zij is geholpen bij het betalen van haar huis.

Een gezin dat twee zonen verloor bij een aanslag op Israëliërs in Mombasa in Kenia kreeg eenmalig een bedrag. De dochter raakte gewond en de moeder liep zware brandwonden op. Ze loopt nu nog steeds in een speciaal pak. "Voor de medische kosten krijgen die mensen een vergoeding van de regering", zegt Setz. "Maar wie kinderen verliest, krijgt niets. Toch is dat geld in dit geval hard nodig. De vader van dit gezin is zeer getraumatiseerd, waardoor hij niet meer kan werken."

Hoewel de christelijke ambassade een pro-Israël-organisatie is, helpt ze ook Arabieren. Van het budget gaat 15 tot 20 procent naar de Arabieren in Israël en in de Palestijnse autonome gebieden.

Bedoeïenen

Diet Setz zou graag zien dat het geld in Israël beter verdeeld wordt. Zo heeft ze voorgesteld om een fonds op te richten voor schoolreisjes, zodat kinderen van Ethiopische immigranten, als hun klasgenootjes op stap gaan, niet thuis hoeven te blijven omdat de ouders dat niet kunnen betalen.

Haar doel is zo veel mogelijk mensen te bereiken. Arme immigranten bijvoorbeeld krijgen kachels en dekens voor de winter en schoolmaterialen voor de kinderen. Culturele activiteiten voor achtergestelde jongeren, voor bejaarden en voor gehandicapten krijgen een financiële injectie. Bedoeïenen werden geholpen bij inentingen voor de schapen. Soldaten die geen familieleden in Israël hebben, krijgen een cadeautje op de dag waarop de ouders hen mogen bezoeken. "Het doet hun heel goed dat ze aandacht krijgen."

Akim

Een van de organisaties die hulp heeft gekregen van de christelijke ambassade is Akim, een organisatie die zich inzet voor de integratie van gehandicapten. Het ging om een bedrag van 15.000 sjekel. Akim gebruikte dit voor een programma om jonge verstandelijk gehandicapten voor te bereiden op een semi-zelfstandig bestaan.

De hulp was welkom, omdat Akim de gevolgen van de bezuinigingen voelt. Adjunct-directeur Stefan Rothschild zegt dat de subsidies van de overheid slechts langzaam binnenkwamen, dat de overheid geen nieuwe klanten doorverwees naar Akim en dat Akim programma's niet volledig kan uitvoeren.

Een van Akims afdelingen die door de bezuinigingen gehinderd wordt, is een centrum voor gezinsondersteuning. Ouders die even rust nodig hebben, kunnen hun gehandicapte kinderen daar af en toe heenbrengen. In het jaar 2003 zou het centrum 1200 nachten moeten verzorgen, maar de overheid vertelde dat het aantal nachten teruggeschroefd moest worden tot 500. "Dat aantal hebben we eigenlijk al verbruikt", zegt adjunct directeur Stefan Rothschild. "We doen nu heel hard ons best dit besluit ongedaan te maken."

Akim heeft ongeveer honderd werknemers. Vorig jaar al verminderde de overheid de subsidie met 2 miljoen sjekel (400.000 euro). Daardoor was de organisatie gedwongen twintig werknemers op straat te zetten.

Vooruitzichten

Een andere stichting die steun ontving, is Yad Sarah. Deze organisatie voor medische hulpverlening kreeg een draagbaar pakket voor tandartsen om mensen thuis te kunnen behandelen.

Nergens in de westerse wereld, zo blijkt uit onderzoek, is de kloof tussen arm en rijk zo groot als in Israël - met uitzondering van de Verenigde Staten. Helaas heeft Setz geen kans om dit onderwerp aan te kaarten bij politiek leiders. Haar conclusie is daarom weinig optimistisch: "Als het economisch niet beter wordt, zijn de vooruitzichten verschrikkelijk slecht."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

De armen van Jeruzalem

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken