Bekijk het origineel

Geen hoger beroep in zaak-Van der G.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen hoger beroep in zaak-Van der G.

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Hoge Raad zal zich niet hoeven te buigen over de moord op Pim Fortuyn. Zowel het openbaar ministerie als de advocaten van Volkert van der G. maakten gisteren bekend geen cassatie in te stellen tegen het arrest van het gerechtshof in Amsterdam.

Het hof veroordeelde Van der G. vorige week tot achttien jaar gevangenisstraf. Het hof achtte bewezen dat hij op 6 mei 2002 Fortuyn heeft doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum.

Het OM en de advocaten zien geen aanknopingspunten voor cassatie. De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar een zaak, maar gaat na of alle rechtsregels naar behoren zijn gevolgd. Dat lijkt het geval, bovendien toonden beide partijen zich direct na de uitkomst al min of meer tevreden met de uitkomst van achttien jaar cel.

Het OM eiste voor de rechtbank en het hof levenslang tegen Van der G. Zijn advocaten, B. Böhler en A. Franken, pleitten beide keren voor een lagere straf, maximaal zestien jaar. De rechtbank en het hof kwamen beide tot achttien jaar cel. Wel lag daaraan een verschillende motivering ten grondslag.

Zo tilde het hof zwaarder aan de inbreuk op de democratie die de moord op de lijsttrekker van de LPF tot gevolg had. Ook achtte het hof, in tegenstelling tot de rechtbank, de kans dat "de verdachte opnieuw zijn overtuiging zal volgen en daarbij tot het uiterste zal gaan" wel aanwezig.

In Nederland moeten veroordeelden in de praktijk tweederde van hun straf uitzitten. Dit betekent dat Van der G. daadwerkelijk twaalf jaar vast zal zitten. Rekenend vanaf zijn arrestatie op 6 mei 2002, komt de 34-jarige Harderwijker in mei 2014 vrij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Geen hoger beroep in zaak-Van der G.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken