Bekijk het origineel

Massale palingsterfte in Rijn en Waal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Massale palingsterfte in Rijn en Waal

2 minuten leestijd

ARNHEM - In de rivieren de Rijn en de Waal zijn de afgelopen dagen opvallend veel palingen doodgegaan. Volgens Rijkswaterstaat is de oorzaak stress als gevolg van een combinatie van de watertemperatuur, laag water en bacteriële ziektes.

De massale sterfte van de palingen begon benedenstrooms van Bonn, zo bleek uit onderzoek in Duitsland. Door de lage waterstand in de zijrivieren van de Rijn is de paling al vroeg weggetrokken richting zee. Normaal gebeurt dat pas rond september. Door de relatief lage waterstand in de Duitse Rijn en Waal is de scheepvaart intensiever geworden, omdat de vaargeul smaller is geworden. De palingen moeten zich ook meer verzetten tegen de aanzuiging van scheepsschroeven. Door de massale palingsterfte is Rijkswaterstaat overgegaan tot een intensievere inspectie van de aangespoelde vissen, omdat dode paling in combinatie met hoge temperaturen tot botulisme kan leiden. Dat kan gevaarlijk zijn voor mens en dier.

De scheepvaart ondervindt nog geen grote overlast van het lage water. De smallere vaargeulen vragen wel om meer oplettendheid van de schippers, al is het door de bouwvakvakanties minder druk op het water. Rijkswaterstaat neemt nog geen bijzondere maatregelen.

Sommige kleine binnenvaarthavens hebben wel wat problemen. Zo kunnen in de haven van Wageningen de binnenvaartschepen niet meer volgeladen binnenlopen. Schepen die anders 2000 ton vervoeren moeten nu maximaal 1500 ton meebrengen, omdat ze anders de bodem zouden kunnen raken.

Veel ondiepe zijarmen van de grote rivieren zijn drooggevallen en sommige jachthavens kunnen geen grotere plezierjachten meer ontvangen door het lage water of door dichtslibbing.

De boeren in Europa hebben onder de aanhoudende droogte te lijden, meldt LTO Nederland. De Europese koepel van boerenorganisaties Copa heeft de Europese Unie om financiële steun gevraagd, met name voor de boeren in Midden- en Zuid-Europa. Eurocommissaris Fischler heeft echter nog geen toezeggingen gedaan, aldus LTO.

Voor Nederlandse boeren valt de situatie in verhouding nog mee. Al is de oogst naar verwachting wat kleiner dan andere jaren en sterven er relatief meer dieren dan andere jaren. De sterfte komt vooral door de hitte van de afgelopen dagen.

Veel Nederlandse boeren en tuinders kunnen voorlopig nog niet beregenen. Waterschappen in Noord-Brabant, Twente, de Zeeuwse Eilanden en Gelderland hebben de afgelopen week een verbod afgekondigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Massale palingsterfte in Rijn en Waal

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken