Bekijk het origineel

Argentijnse rechter gelast arrestatie 45 oud-officieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Argentijnse rechter gelast arrestatie 45 oud-officieren

3 minuten leestijd

BUENOS AIRES - Een Argentijnse rechter heeft gisteren de arrestatie bevolen van 46 voormalige prominenten van de militaire junta, onder wie de voormalige generaal Videla.

Het gaat om 45 militairen en een burger die door de Spaanse rechter Baltasar Garzon worden beschuldigd van terrorisme, moord en foltering van 600 Spaanse burgers tijdens de laatste Argentijnse dictatuur van 1976 tot 1983. Het verzoek zet een lange juridische procedure in gang, waarvan het resultaat overigens onzeker is.

Het uitleveringsverzoek van de Spaanse rechter Garzon, het vierde sinds 1999, kwam woensdag aan via Interpol. Federaal rechter Rodolfo Canicoba Corral vraagt nu om de "preventieve arrestatie" om de identiteit van de 46 te kunnen verifiëren. Garzon heeft dan dertig dagen de tijd om een nieuw, formeel uitleveringsverzoek in te dienen.

De Argentijnse president Nestor Kirchner, momenteel op bezoek in de Verenigde Staten, verzekerde dat de zaak "een exclusieve bevoegdheid is van het gerecht" en dat zijn regering zich er niet mee zal bemoeien. Een hinderpaal voor de uitlevering is decreet 1581, dat in 2001 werd ondertekend door de vorige president, Fernando de la Rua.

De wet sluit de uitlevering van militairen aan het buitenland op beschuldiging van mensenrechtenschendingen uit. Toen Kirchner twee maanden geleden aan de macht kwam, beloofde hij het decreet in te trekken. Rechter Corral gaf te verstaan dat hij de arrestaties toch al kan bevelen, zelfs al wordt de uitlevering later geweigerd.

De procedure zal maanden duren "omdat de beslissing van de rechter kan worden aangevochten bij het hooggerechtshof. Uiteindelijk is het toch de regering die beslist, omdat de wet haar daartoe uiteindelijk de bevoegdheid geeft", aldus Corral. Omdat Kirchner elke inmenging op voorhand heeft afgewezen, zal nu mogelijk het hooggerechtshof moeten beslissen of ze de amnestiewet "punto final" van de regering-Raul Alfonsin (1983-1989) als grondwettelijk beschouwt.

Veel Argentijnen die onder de dictatuur werden vermoord, hadden ook een Spaans paspoort. Dat geeft Garzon het recht om de moordenaars aan te klagen. Op het lijstje van de Spaanse rechter staan voormalige topmilitairen als Jorge Rafael Videla, Emilio Massera, Omar Rubens Graffigna, Armando Lambruschini, Jorgen Anaya, Ruben Franco, Antonio Bussia en Arturo Lami Dozo, alsook advocaat Gonzalo Torres de Tolosa. Generaal Leopoldo Galtieri en marineofficier Francis Whamond zijn sinds het eerste uitleveringsverzoek in 1999 overleden. Videla staat al geruime tijd onder huisarrest.

De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, bekleedde een heel belangrijke functie onder het regime-Videla. Hij was eerst onderstaatssecretaris en later staatssecretaris van Landbouw. Tijdens het regime van Videla was Zorreguieta een van de weinigen die lang op hun post bleven. Zorreguieta staat overigens niet op de lijst van gezochte prominenten.

Enkele anderen zijn in Argentinië veroordeeld op beschuldiging van kidnapping van vrouwen en kinderen, een misdaad die niet onder de amnestieregeling valt. Omdat ze ouder zijn dan zeventig, mogen ze hun straf onder huisarrest uitzitten. Het arrestatiebevel van de Argentijnse rechter kan ook andere Europese landen interesseren. Frankrijk, Zweden, Duitsland en Italië hebben al uitleveringsverzoeken liggen.

Enkele weken geleden is een andere verdachte van de "vuile oorlog", Adolfo Scilingo, door Mexico aan Spanje uitgeleverd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Argentijnse rechter gelast arrestatie 45 oud-officieren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken