Bekijk het origineel

Tilburg pakt Antillianen aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tilburg pakt Antillianen aan

"Klein groepje criminelen mag samenleving niet ontwrichten"

3 minuten leestijd

TILBURG (ANP) - De gemeente Tilburg, de politie en het welzijnswerk in Tilburg gaan de harde kern van Antilliaanse criminele jongeren keihard aanpakken. Dat beloofde burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg gisteren.

"Er is een groepje harde criminelen dat de samenleving ontwricht. Die gaan we duidelijk maken dat we hun gedrag niet tolereren", aldus de burgemeester.

Ongeveer 2 procent van de Tilburgse bevolking is van Antilliaanse komaf. In 2002 was 10 procent van de aangehouden verdachten van geweldsdelicten in Tilburg van Antilliaanse afkomst, zo blijkt uit politiecijfers. Uit diezelfde rapportages blijkt dat met name Antilliaanse jongeren voor veel problemen zorgen. Ze plegen veel misdaden en gebruiken daarbij relatief veel geweld. Het aantal Antillianen in Tilburg groeit snel. In 1997 waren dat er 2700, nu zijn dat er ruim 5000. Na Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam heeft Tilburg de grootste Antilliaanse gemeenschap.

Stekelenburg had politie, welzijnswerk en Antilliaanse organisaties bijeengeroepen naar aanleiding van de dood van Bart Raaijmakers. Afgelopen vrijdag werd de 18-jarige jongeman door twee Antilliaanse mannen, een man uit Suriname en een man uit West-Afrika na een beroving in de Dalenstraat in Tilburg doodgestoken. Volgens Stekelenburg gaat het niet om probleemjongeren. "Jongerenwerkers kenden ze wel, maar ze hadden van deze jongens niet verwacht dat ze dit zouden doen", aldus de burgemeester.

Ruim 1000 mensen hebben gisterochtend in de Sint-Lucaskerk in Tilburg de uitvaartdienst voor het 18-jarige slachtoffer bijgewoond. Na de dienst werd de jongeman gecremeerd.

Stekelenburg wil de criminele Antillianen dicht op de huid zitten. "Als een incident plaatsvindt, moeten ze er rekening mee houden dat we ook bij hen op de stoep kunnen staan om te kijken of zij er bij betrokken zijn", aldus Stekelenburg.

Dat dit mogelijk op het randje is, maakt de burgemeester niet uit. "Je moet niet de punten en komma's van de wetgeving hanteren om ze aan te pakken. Ze gebruiken zelf de hardste wapens om hun daden te plegen, en opereren totaal zonder scrupules, dan moeten wij niet schromen dit ook te doen. We kunnen ze niet met de handen op de rug aanpakken."

Volgens de gemeente is in het verleden veel gedaan om de problemen van Antillianen op te lossen. Desondanks kunnen de verschillende organisaties de problemen niet onder controle krijgen.

De harde kern is volgens de gemeente niet benaderbaar omdat ze niet geregistreerd zijn, vaak van stad naar stad gaan en geregeld tussen de Antillen en Nederland pendelen. Een betere regie, nauwere betrokkenheid van de politie en betere communicatie moeten ervoor zorgen dat minder Antillianen in de toekomst het verkeerde pad opgaan. De Tilburgse politie maakt menskracht speciaal vrij voor probleemgevallen in de Antilliaanse gemeenschap.

De gemeente stelt vast dat het veiligheidsgevoel op de Reeshofdijk, waar de beroving vorige week vrijdag plaatsvond, te wensen overlaat. Vlak voor het incident zijn alle lantaarns aan de dijk vervangen. De gemeente onderzoekt welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om het gevoel van onveiligheid weg te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Tilburg pakt Antillianen aan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken