Bekijk het origineel

Gemeenten vrezen kosten schadeclaims

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gemeenten vrezen kosten schadeclaims

1 minuut leestijd

VOORBURG (ANP) - Gemeenten willen dat minister Dekker (VROM) met een noodwet voorkomt dat zij alleen moeten opdraaien voor schadeclaims van inwoners na wijzigingen in bestemmingsplannen.

De gemeenten krijgen daarbij steun van de belangenverenigingen van projectontwikkelaars en bouwondernemers.

In een brief aan Dekker wijzen gemeenten en projectontwikkelaars op de gevolgen van het zogenoemde Nunspeet-arrest van de Hoge Raad. Die bepaalde eerder dit jaar dat gemeenten niet langer schadeclaims als gevolg van gewijzigde bestemmingsplannen mochten doorschuiven naar bijvoorbeeld projectontwikkelaars.

Uit angst zelf voor de kosten te moeten opdraaien, zijn gemeenten nu uiterst terughoudend geworden met het meewerken aan nieuwe bouwplannen, melden de verontruste projectontwikkelaars en gemeenten. Ze willen daarom dat minister Dekker het wettelijk vastlegt dat gemeenten de verplichte schadevergoeding mogen doorschuiven naar anderen, in de praktijk meestal de projectontwikkelaars.

De gemeenten en de projectontwikkelaars hebben er bij de minister bovendien op aangedrongen het aantal schadeclaims sowieso te beperken. Bij de Tweede Kamer liggen al voorstellen om een eigen risico en een vervaltermijn in te voeren bij het indienen van schadeclaims. Gemeenten vrezen echter dat het nog lang duurt voordat de maatregelen praktijk zijn geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Gemeenten vrezen kosten schadeclaims

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken