Bekijk het origineel

Shell haalt minder olie uit de grond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Shell haalt minder olie uit de grond

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke/Shell Groep heeft in het tweede kwartaal minder olie uit de grond gehaald. De productie van ruwe olie daalde in vergelijking met een jaar eerder met 2 procent tot omgerekend 2.361.000 vaten per dag.

Desondanks behaalde het olieconcern meer winst. "Wij hebben de wind mee door de hogere olie- en gasprijzen", zei president-directeur J. van der Veer van de Koninklijke gisteren. Het Brits-Nederlandse olieconcern presenteerde mede dankzij hogere olie- en gasprijzen door de oorlog in Irak over het tweede kwartaal een nettowinst van 2,8 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan het voorgaande jaar.

Dankzij de uitstekende eerste drie maanden (toen de olieprijs nog hoger lag) kwam het nettoresultaat over het eerste halfjaar uit op een record van 8,2 miljard dollar. Daarin zat ook de opbrengst van verkopen van onder meer Ruhrgas van 2,3 miljard dollar. De omzet over de eerste zes maanden steeg met 32 procent tot 101,9 miljard dollar.

Shell wijt de lagere productie van olie en gas onder meer aan het afstoten van velden in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook aan onlusten in Nigeria. Hierdoor lag de winning van olie in het Afrikaanse land dagen stil. Dat effect werd deels tenietgedaan door nieuwe velden in onder meer Canada en hetzelfde Nigeria.

Toch verwacht Shell dat de productiecapaciteit dit jaar op hetzelfde niveau blijft als vorig jaar. Voor de middellange periode blijft de doelstelling dat de productiecapaciteit van olie en gas jaarlijks 3 procent groeit, zei directeur W. van de Vijver. "Maar de realiteit is dat je dingen niet onder controle hebt. Kijk naar Nigeria en de lagere gasafzet in Nederland door het warmere weer." Bij gas daalde de beschikbare capaciteit met 1 procent.

Bij het onderdeel chemie daalde het resultaat door lagere marges en hogere grondstofprijzen met 9 procent tot 111 miljoen dollar. "Het onderdeel heeft een sterk cyclisch karakter", zei Van der Veer. "Maar het blijft onderdeel van Shell. We halen sterke voordelen uit chemie en bijvoorbeeld raffinage."

Shell maakte vorige week bekend als leider van een groep bedrijven na jarenlange onderhandelingen gas te gaan opsporen in Saudi-Arabiƫ. Het gaat om een gebied dat vijf keer groter is dan Nederland. "Wij zijn terug in Saudi", zei Van de Vijver. "Dat is wat we wilden." Het ligt voor de hand dat het concern de gasvelden ook gaat ontwikkelen, al zei Van de Vijver dat niet hardop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Shell haalt minder olie uit de grond

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken