Bekijk het origineel

Abbas: Israël ondermijnt vredesplan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Abbas: Israël ondermijnt vredesplan

3 minuten leestijd

WASHINGTON - Door het bouwen van nieuwe nederzettingen in de bezette gebieden en de bouw van een 'veiligheidsmuur' ondermijnt de Israëlische regering het Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten.

Dat heeft de Palestijnse premier Mahmoud Abbas gisteren gezegd in een toespraak tot het Amerikaanse Congres. Abbas heeft vandaag in het Witte Huis een ontmoeting met president George Bush.

Ondanks zijn kritiek op de Israëlische regering, die volgens Abbas de "routekaart naar vrede" nog niet omarmd heeft, zei de Palestijnse premier de hervorming van het Palestijnse bestuur door te zetten en al het mogelijke te zullen doen om het vredesplan tot uitvoering te brengen.

Volgens een zegsman van de Palestijnse delegatie in Washington heeft Abbas de leiders van het Congres tijdens een besloten onderhoud ertoe opgeroepen een einde te maken aan hun onvoorwaardelijke steun aan Israël en ook oog te hebben voor de Palestijnse zaak.

De Palestijnse veiligheidschef Mohammed Dahlan had gisteren een gesprek met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Daarin heeft Dahlan de VS gevraagd meer druk uit te oefenen op Israël om het bouwen van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te staken en het gedwongen isolement van de Palestijnse leider Yasser Arafat op te heffen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, verklaarde dat de stichting van een Palestijnse staat in 2005, zoals voorzien in het vredesplan, "moeilijk, maar haalbaar is." Over de Palestijnse terreur- en verzetsbeweging Hamas deed Powell een aantal opmerkelijke uitspraken. Hij drong niet aan op de totale ontmanteling van de beweging, maar zei dat de "mogelijkheid om terroristische aanslagen te plegen moet worden uitgeschakeld. Hamas heeft een sociale tak die veel goed werk doet. Als de organisatie in de toekomst betrokken wil worden bij het Palestijnse bestuur moet zij de wapens neerleggen en het plegen van aanslagen afzweren."

Intussen staat Egypte op het punt weer een ambassadeur naar Israël te sturen. Dat zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, gisteren voor de Israëlische radio. Caïro riep zijn hoogste diplomatieke vertegenwoordiger bijna drie jaar geleden terug, uit protest tegen het Israëlische optreden tegen de Palestijnen na het uitbreken van de opstand in september 2000.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken verwierp vorige maand nog een Israëlisch aanbod om zijn ambassadeur terug te sturen. Maar volgens Shalom is er door de Amerikanen en de Europeanen flinke druk uitgeoefend op Caïro om overstag te gaan. Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël sloot en er een ambassade opende.

Een Israëlische grenswacht heeft gisteren in het zuiden van Israël een bestuurder van een busje doodgeschoten. De auto vervoerde Palestijnse arbeiders, aldus de politie. Volgens een politiewoordvoerder weigerde de bestuurder bij een wegversperring te stoppen. Daarop werd hij neergeschoten. De politie heeft een onderzoek naar de toedracht ingesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Abbas: Israël ondermijnt vredesplan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken