Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Ontbossing leidt tot ramp"

1 minuut leestijd

RIJSWIJK (ANP) - De ontbossing van Zuidoost-Azië kan tot gevolg hebben dat over honderd jaar eenvijfde van alle planten- en diersoorten op aarde is uitgestorven. Dat leiden onderzoekers af uit de toestand van de natuur in Singapore, zo meldde het wetenschappelijke tijdschrift Nature gisteren.

Volgens de onderzoekers is Singapore het voorbeeld van hoe het niet moet. Het aantal soorten vlinders, vissen, vogels en zoogdieren in deze moderne stadsstaat is sinds de kolonisatie door de Engelsen in 1819 met 87 procent teruggelopen. Grotere dieren zoals de tijger zijn er compleet uitgestorven, als gevolg van de ontbossing.

Singapore mag dan volgens de onderzoekers een "worst case-scenario" zijn, een minder ontwikkeld land als buurland Maleisië is inmiddels ook al 60 procent van zijn bos kwijt. Deze ontwikkeling heeft desastreuze gevolgen voor de rijkdom aan planten en dieren, de zogeheten biodiversiteit. Een groot deel van de planten- en diersoorten leeft in het tropisch regenwoud.

Om te voorkomen dat deze soortenrijkdom wereldwijd terugloopt zouden grote delen van de aarde omheind moeten worden. Wetenschappers spraken al van 10 tot 15 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken