Bekijk het origineel

Een woord voor de Braziliaanse voetbaljeugd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Een woord voor de Braziliaanse voetbaljeugd

2 minuten leestijd

RIO DE JANEIRO - Spiritisten zijn in Latijns-Amerika dikker gezaaid dan in welk werelddeel ook: 98 procent van alle spiritisten woont in Midden- en Zuid-Amerika. Dit continent vormt een grote uitdaging voor de wereldwijde zending, zegt Waldemiro Tymchak, leider van de baptistische zendingsorganisatie in Brazilië.

Brazilië is niet alleen het grootste rooms-katholieke land ter wereld, maar ook het land met de meeste spiritisten, aldus Tymchak op een zendingscongres dat onlangs in Rio de Janeiro werd gehouden. Alle terreinen van het leven staan onder de macht van het geloof in boze geesten. Tymchak ziet de oorsprong hiervan liggen in Afrikaans bijgeloof dat door slaven werd meegebracht naar Zuid-Amerika.

Sinds eeuwen is Latijns-Amerika een pseudo-christelijk continent geweest. De gewelddadige kerstening door Europese kolonisten heeft de bevolking niet innerlijk veranderd. Heidense symbolen maakten simpelweg plaats voor christelijke. "Het zwaard baande de weg voor het kruis", aldus Tymchak, "met als gevolg dat hier een mengsel van heidendom en christendom ontstond."

Pas in de twintigste eeuw veranderde het religieuze landschap. Ondanks weerstand van de Rooms-Katholieke Kerk behoort inmiddels 13 procent van de Latijns-Amerikanen -50 miljoen mensen- tot een van de protestantse groeperingen. De slechte economische situatie heeft ertoe bijgedragen dat de deuren voor Gods Woord opengingen, denkt Tymchak. Tegelijk moet hij vaststellen dat de verkondiging van het Evangelie tot op heden nog niet tot diepgaande sociale en politieke hervormingen heeft geleid.

Tymchak gelooft dat Braziliaanse protestanten steeds sterker hun verantwoordelijkheid voor de wereldzending inzien. Het aantal uitgezonden zendelingen steeg tussen 1980 en 1988 met maar liefst 243 procent. En tot 1995 is de groei nog sterker geweest, verzekert hij, zonder verdere getallen te noemen. Alleen al de baptisten hebben zo'n 150 zendelingen de wereld in gestuurd, terwijl 300 werkers in Latijns-Amerika actief zijn.

De baptisten hebben een nieuw zendingsproject gestart. Jonge mensen, boven de achttien jaar, zullen na een korte theologische opleiding als zendeling naar Noord-Afrika vertrekken om daar gemeenten te stichten. Behalve Bijbel en rugzak nemen ze niets mee.

Een ongewoon werkveld voor zendelingen is het voetbalveld, aldus Tymchak, onder verwijzing naar de grote voetbalpassie van de Brazilianen. "Van overal ter wereld komt de jeugd naar hier om voetbaltechnieken te leren. Wij werken eraan hun ook het Evangelie te brengen." Van diverse profvoetballers uit Brazilië wordt gezegd dat zij als christen naar het buitenland zijn gegaan, om daar in vrijheid te evangeliseren.

Van de 170 miljoen Brazilianen rekent 75 procent zich tot het rooms-katholieke geloof, 10 procent is protestant. Verder heeft het land 1,1 miljoen baptisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Een woord voor de Braziliaanse voetbaljeugd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken