Bekijk het origineel

Anarchisten steunen Volkert van der G.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Anarchisten steunen Volkert van der G.

3 minuten leestijd

NIJMEGEN - De moordenaar van Pim Fortuyn staat niet alleen. Een groep Nijmeegse anarchisten roept op tot solidariteit met Volkert van der G.

Ze zeggen zich verbonden te voelen met het revolutionair anarchisme. Daarom distantiëren ze zich niet "van bepaalde politieke gevangenen en groepen omwille van verschil in mening rond strategie", schrijft het Anarchist Black Cross (ABC, Anarchistische Zwarte Kruis) op zijn website. Voor wie Van der G. een hart onder de riem wil steken, staat zijn adres in de Amsterdamse gevangenis Demersluis vermeld.

Eerder werd bekend dat Van der G. in de gevangenis brieven heeft gekregen van bewonderaars. "Het is voor het ABC belangrijk dat mensen duidelijk zien dat je in een politieke strijd nooit geïsoleerd komt te staan van je achterban, ook al zit je in de gevangenis," aldus het ABC.

Het gaat om de Nederlandse afdeling van een internationaal netwerk van groepen die ernaar streven dat anarchistische, links-radicale en andere gevangenen niet vergeten worden. Het ABC ontstond tijdens de Russische revolutie van 1917 om slachtoffers van het nieuwe regime te helpen en te ondersteunen. Tijdens de burgeroorlog verhuisde de organisatie naar Berlijn. Door een gebrek aan financiële middelen moest het ABC z'n activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog staken.

In 1967 werd het ABC heropgericht. Daaraan vooraf ging de arrestatie van de Brit Stuart Christie, die getracht had de Spaanse dictator Franco te vermoorden. Zijn landgenoot Albert Meltzer zette zich in voor de vrijlating van de anarchist. Deze kwam in 1967 vrij en samen bliezen ze het ABC nieuw leven in.

Onder de leiding van Meltzer werd het ABC een praktische organisatie, die concrete steun aan gevangenen gaf, in de vorm van voedsel en medicijnen. Sinds de jaren tachtig kent het ABC meerdere groepen verspreid over de gehele wereld.

Net als in de rest van de wereld, opereert ABC-Holland, dat communiceert via een postbus in Nijmegen, vanuit de schaduwen. Wel zijn tal van connecties waarneembaar tussen de ABC-anarchisten en het "antifascistische " actiewezen. Samen komen ze op voor een figuur als Juan Rodríguez, de Catalaanse ETA-verdachte die vorig jaar werd gearresteerd in Amsterdam.

De veiligheidsdienst AIVD wijdt in haar meest recente jaarverslag echter geen woord aan de ETA en zijn vertakkingen in Nederland (zoals het Baskenland Informatie Centrum en het ABC). Dat gaat er in Spanje wel anders aan toe. In juni noemde onderzoeksrechter Garzon de Spaanse afdeling van het ABC de "rekruteringsmachine van de terroristische organisatie Grapo." Met dit oordeel kan de Spaanse politie rekeningen van het ABC gaan blokkeren en ruimtes sluiten die zij gebruiken.

Volkert van der G. heeft het een stuk prettiger: de bij hem in beslag genomen anarchistenlectuur -met aanwijzingen over de vervaardiging van brandbommen- heeft hij netjes teruggekregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Anarchisten steunen Volkert van der G.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken