Bekijk het origineel

Giftige roodrugspin rukt op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Giftige roodrugspin rukt op

1 minuut leestijd

SYDNEY (ANP/AFP) - Dodelijk giftige roodrugspinnen uit Australië die zich kunnen aanpassen aan een koud klimaat, dreigen een internationale plaag te worden. In België zijn de eerste exemplaren al aangetroffen, aldus een expert gisteren.

Volgens arachnologist Robert Raven van het Queensland Museum in Australië hebben de roodrugspinnen een eigenschap ontwikkeld die hen in staat stelt kou te overleven. De spinnen zijn in Japan via olietransporten terechtgekomen en konden daar prima overleven. Voorheen werd aangenomen dat de spinnen niet tegen koud weer konden.

De roodrugspin is 4 tot 10 millimeter groot, heeft een rood streepje over het achterlijf lopen en is nauw verwant aan de beruchte zwarte weduwe. Het vrouwtje heeft een pijnlijke beet en wordt verantwoordelijk gehouden voor dertien doden in Australië. Sinds de vondst van een tegengif in de jaren vijftig zijn er geen fatale gevallen meer geweest.

Raven zei dat de concentratie van de roodrugspinnen op een treinstation in de Japanse stad Osaka even hoog was als die in Australische dorpjes in de zomer.

"Als de spinnen in Osaka overleven, kunnen ze het overal. De sterkste overwinnen, dat is duidelijk", aldus de spinnenexpert.

De roodrugspin (Latrodectus hasseltii) is over heel Australië te vinden. De Nederlandse spinnenkenner Van Hasselt heeft de spin voor het eerst in 1870 omschreven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Giftige roodrugspin rukt op

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken