Bekijk het origineel

Eigen vermogen Numico nul

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eigen vermogen Numico nul

Strafbankje dreigt voor voedingsmiddelenbedrijf

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - Het voedingsmiddelenbedrijf Numico ziet het eigen vermogen tot nul verschrompelen nu de verkoop van dochter Rexall Sundown is afgerond.

Het bedrijf werd in 2000 gekocht voor circa 2 miljard euro. Numico verkocht het onlangs voor 250 miljoen dollar (218 miljoen euro). Numico zei gisteren in een verklaring dat het tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers op 14 augustus bekendmaakt hoeveel er nog op de balans van de onderneming staat. Mocht het eigen vermogen negatief uitvallen, dan komt Numico op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs.

Het eigen vermogen van een onderneming is het bedrag dat de aandeelhouders hebben ingebracht. Het heeft vooral een bufferfunctie, om ondernemingsrisico op te vangen. De resultaten van een onderneming komen ten gunste of ten laste van dat vermogen. Door het enorme verlies op de transactie met Rexall Sundown lijkt alle weerstand van Numico verdwenen. Eén keer zonder jas buiten spelen - en Numico wordt ziek.

Numico vertrouwt erop dat het eigen vermogen wordt versterkt door winsten in de onderneming te houden. Het bedrijf hoopt dat verdere ongunstige veranderingen in het eigen vermogen geen invloed zullen hebben op de bedrijfsactiviteiten, de toegang tot financiering of de beursnotering.

Volgens een woordvoerder van de onderneming gaan de zaken gewoon door. Het bedrijf claimt geen problemen met leveranciers of banken te ondervinden door de gammele vermogenspositie. "Er zijn geen leveranciers die nu opeens gelijk betaald willen hebben."

Recentelijk verkocht Numico zijn zuivelpoot Mococa aan Kremon do Brasil voor een niet nader genoemd bedrag. Ook het Amerikaanse Unicity Network ging eruit. Verder wil Numico reorganiseren en haalde de onderneming in juni nog 1,55 miljard euro op aan bank- en obligatieleningen.

Al deze maatregelen hangen samen met de aankoop van Rexall Sundown. De overname vond plaats op een verkeerd tijdstip voor een te hoge prijs, gaf het bedrijf later toe. De vitaminedochter was een kat in de zak. De resultaten bleven ver achter bij de verwachtingen. Numico wil ook af van vitaminedochter GNC. Dat bedrijf kostte in 1999 2,5 miljard dollar.

Inmiddels is de voltallige raad van bestuur van de onderneming vervangen. Topman J. Bennink is nu bezig orde op zaken te stellen. Hij wil zich richten op babyvoeding voor de West-Europese markt. Babyvoeding is nu nog verantwoordelijk voor eenderde van de inkomsten van Numico. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 4 miljard euro. Er bleef een enorm netto-verlies over door afschrijvin-gen op onder meer Rexall Sundown.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Eigen vermogen Numico nul

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken