Bekijk het origineel

VS bewerken lijken Uday en Qusay

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS bewerken lijken Uday en Qusay

Leden lijfwacht Saddam opgepakt

3 minuten leestijd

BAGDAD - De Amerikanen hebben de twee geschonden lichamen van Uday en Qusay Hussein laten reconstrueren om ze herkenbaarder te maken. Dat zei een functionaris van de Amerikaanse strijdkrachten gisteren in Bagdad tijdens een presentatie van de lichamen aan de pers.

Met de bewerking van de gezichten willen de Amerikanen de laatste twijfels bij sceptische Iraki's wegnemen die zich afvragen of de broers werkelijk dood zijn. Veel Irakezen zeiden donderdag dat zij er niet echt van overtuigd waren dat de toen gepubliceerde foto's van twee mannen werkelijk de gevreesde zoons van de verdreven dictator Saddam Hussein toonden.

Dat de lichamen zijn opgeknapt is echter alleen omdat het de standaardprocedure van het leger is om alle lichamen er zo goed mogelijk te laten uitzien, zei het leger.

Uday en Qusay zouden nauwelijks herkenbaar zijn geweest door hun verwondingen, bloedresten en volle baarden. De gezichtsreconstructie met speciale make-up moest de hoofden weer zoveel mogelijk op de broers laten lijken zoals zij eruitzagen voordat zij door Amerikaanse militairen werden uitgeschakeld.

De cosmetische ingrepen vonden plaats voordat de lichamen door de internationale media konden worden bekeken. De lichamen waren op het vliegveld van Bagdad opgebaard.

Volgens functionarissen van de strijdkrachten zijn er geen aanwijzingen dat een van de broers zelfmoord pleegde tijdens de Amerikaanse aanval dinsdag op hun schuilplaats, een villa in het Noord-Iraakse Mosul. Elk lichaam had ruim twintig schotwonden.

Videobeelden van de twee lichamen gingen de wereld over. Op de foto's die het leger donderdag vrijgaf hadden beide broers nog een volle baard. Nu had Uday weer het stoppelbaardje dat hij normaal ook had. Qusay had alleen nog een snor. De wond die dwars over Udays gezicht liep is onzichtbaar gemaakt. Zijn buik zit vol kogelgaten.

De borst van beide broers vertoont inkepingen in de vorm van een Y. Sporen van de autopsie waren ook te zien op Udays linkerbeen, waaruit de 20 centimeter lange metalen staaf is verwijderd die daar in 1996 was ingezet nadat hij zwaargewond was geraakt bij een aanslag. De Amerikanen hebben stukjes weefsel van beide broers naar Washington gestuurd voor DNA-onderzoek.

Een definitief rapport over de dood van de broers komt over uiterlijk zes weken.

De lijken van Uday en Qusay liggen in een koelruimte op de internationale luchthaven van Bagdad. Volgens de Amerikanen blijven de lichamen daar totdat zich een familielid meldt om ze op te eisen. De Amerikanen lieten weten nog in overleg te zijn met de door hen benoemde Iraakse bestuursraad over het bewaren van de lichamen volgens de islamitische regels. Moslims begraven hun doden zo mogelijk nog op de sterfdag.

Het Amerikaanse leger heeft vijf tot tien mensen opgepakt die waarschijnlijk behoren tot de lijfwacht van Saddam Hussein. Dat maakte generaal Ray Odierno van de vierde infanteriedivisie gisteren bekend.

De Amerikanen vielen donderdag op aanwijzing van een Iraakse informant een huis binnen ten zuiden van Tikrit, Saddams thuisbasis. Daar verrichtten zij de arrestaties. Het is onduidelijk of de lijfwachten de laatste tijd bij Saddam in de buurt zijn geweest.

Amerikaanse soldaten hebben ook een vrouw van Saddam ondervraagd, zei Odie rno. De voormalige Iraakse leider is met drie vrouwen getrouwd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

VS bewerken lijken Uday en Qusay

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken