Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"David" van Michelangelo met water schoongemaakt

2 minuten leestijd

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten hebben besloten het wereldberoemde standbeeld David van Michelangelo in Florence met gedestilleerd water schoon te maken. Dit ondanks protesten uit binnen- en buitenland.

Volgens de BBC vrezen critici dat het gebruik van water de oppervlakte te uniform maakt, de kleuren van het marmeren beeld aan het oog onttrekt en de uitwerking van 500 jaar vernietigt.

De discussie over of en hoe het standbeeld van de staande jongeling David schoon moet worden gemaakt is al zo'n elf jaar aan de gang. Bijna veertig internationale kunstexperts hebben een petitie getekend om de plannen van de Galleria dell'Accademia in Florence te stoppen. Een onafhankelijke commissie moet volgens hen onderzoeken wat de beste schoonmaakmethode is.

Het beeld werd in 1843 ook al eens schoongemaakt door Aristodemo Costoli met een chloorhoudend zuur, waardoor de buitenkant beschadigd raakte. De David kreeg in de loop van de jaren meer over zich heen. Kort na de voltooiing van het beeld beschadigde een woedende menigte de linkerarm. Honderden jaren later werden aan vingers en tenen vernielingen aangericht.

David werd na bijna 400 jaar buiten te hebben gestaan in 1873 in het museum geplaatst. Vandaag de dag staat nog slechts een kopie van het beeld op de Piazza della Signoria.

Het schoonmaakproject wordt grotendeels gefinancierd door een Nederlandse filantroop. Michelangelo Buonarroti werkte van 1501 tot 1503 aan het beeld, dat uit één stuk marmer werd gehouwen. Ongeveer 1,2 miljoen mensen komen jaarlijks naar het museum om het kunstwerk te bekijken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken