Bekijk het origineel

Saudi-Arabië boos over rapport 11/9

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Saudi-Arabië boos over rapport 11/9

2 minuten leestijd

RIAAD/WASHINGTON (AFP/DPA) - Het Saudische koningshuis heeft gisteren verbolgen gereageerd op de resultaten van het Amerikaanse onderzoeksrapport naar de aanslagen van 11 september 2001. Volgens de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres hebben de Saudische autoriteiten zich voor en na de aanslagen weinig coöperatief opgesteld.

De Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten, prins Bandar Ibn Sultan, zei gisteren in de krant Arabnews dat "het treurig is dat er mensen zijn die ons land, ons geloof en ons volk in een slecht daglicht stellen op basis van geruchten, halve waarheden en valse bekentenissen." Vijftien van de negentien daders van de aanslagen kwamen uit Saudi-Arabië.

Volgens de ambassadeur Bandar zijn er geen verbindingen tussen het Saudische koningshuis en de daders of het terroristennetwerk al-Qaida van Osama bin Laden, die ook van Saudische afkomst is. Ook hebben de Saudische autoriteiten zich volgens hem wel altijd coöperatief opgesteld bij de speurtocht naar terroristen.

Bandar beklaagt zich in het interview met Arabnews verder over slordigheden in het rapport. Zo wordt een in de Verenigde Staten woonachtige Saudiër verdacht gemaakt, terwijl bij eerdere ondervragingen door de Amerikaanse geheime diensten al was komen vast te staan dat hij onschuldig is.

Het rapport naar de toedracht van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon telt 900 pagina's. Van de 29 pagina's tekst die aan de rol van de Saudische autoriteiten en Saudische staatsburgers zijn gewijd, zijn er 28 doorgestreept. Volgens Bandar is dat gedaan omdat "de informatie die hierin staat, niet kan worden onderbouwd".

Ook in Saudi-Arabië zelf wordt afwijzend gereageerd op het Amerikaanse rapport. Volgens de bekende liberale politieke analist Turky al-Hamad is het "onmogelijk" dat de Saudische autoriteiten op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de aanslagen of een oogje hebben dichtgeknepen. Al-Hamad denkt dat de Amerikaanse regering, "gestuurd door de neoconservatieven", net als in Afghanistan en Irak uit is op een verandering van het regime in Saudi-Arabië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Saudi-Arabië boos over rapport 11/9

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken