Bekijk het origineel

Kans op jeuk na zwemmen in plas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kans op jeuk na zwemmen in plas

Gelderland geeft waarschuwing af

1 minuut leestijd

ARNHEM - De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in de Groene Heuvels voor zwemmersjeuk. Afgelopen week zijn bij de provincie diverse meldingen binnengekomen van mensen die hevig jeuk hadden opgelopen. Bij de plas zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Zwemmers kunnen zelf de kans op jeuk verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet, omdat daar veel larfjes kunnen zitten, zo liet een woordvoerder van de provincie Gelderland gisteren weten. Ook is het aan te raden zich direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Zeer waarschijnlijk worden de klachten veroorzaakt door een parasiet van watervogels. De parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht en kan zich via waterslakken vermenigvuldigen. Deze larfjes, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, gaan na vrijkomen uit de slak op zoek naar watervogels. Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te gaan.

Bij de Gelderse stranden van de Byland zijn de problemen met blauwalgen voorbij. Het waarschuwingsbord is weggehaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Kans op jeuk na zwemmen in plas

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken