Bekijk het origineel

Tien jaar jaar voor moord in Tsjetsjenië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tien jaar jaar voor moord in Tsjetsjenië

1 minuut leestijd

ROSTOV-AAN-DE-DON - Een Russische kolonel heeft gisteren tien jaar celstraf gekregen voor de moord en verkrachting van een 18-jarig Tsjetsjeens meisje in 2000.

De kolonel, Joeri Boedanov, kreeg de gevangenisstraf opgelegd door een militair tribunaal in de zuidelijke stad Rostov-aan-de-Don. Aan de ouders van de Tsjetsjeense moet Boedanov 500.000 roebel (14.500 euro) smartengeld betalen.

De zaak en uitspraak tegen Boedanov is opmerkelijk, omdat dit de eerste is waarin een Russische militair wordt veroordeeld voor zijn optreden in Tsjetsjenië. Algemeen wordt aangenomen dat Russische militaire op grote schaal oorlogsmisdrijven jegens burgers plegen in Tsjetsjenië.

Het proces tegen Boedanov loopt al ruim twee jaar. In december oordeelde een rechtbank dat de kolonel ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij de 18-jarige Heda Koengajeva vermoordde. Het hooggerechtshof verklaarde dat oordeel nietig en startte een nieuwe rechtszaak. Een nieuw psychiatrisch rapport wees uit dat Boedanov weliswaar zeer geagiteerd, maar volledig gezond was toen hij de jonge vrouw doodde.

Boedanov gaf vlak na de moord, in 2000, al toe Koengajeva te hebben gewurgd. Hij zei toen dat hij dat deed in een woedeaanval tijdens een ondervraging van de Tsjetsjeense, die hij ervan verdacht een sluipschutter te zijn. Volgens haar familie werd Koengajeva echter midden in de nacht door soldaten uit hun huis gesleept en tijdens een dronkemanspartij van de militairen verkracht en vermoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Tien jaar jaar voor moord in Tsjetsjenië

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken