Bekijk het origineel

Macro-economische cijfers zetten de toon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Macro-economische cijfers zetten de toon

4 minuten leestijd

De financiële markten moeten het dezer dagen doen met veel toonaangevende macro-economische cijfers.

Week 29 startte met een aantal goede macro-economische cijfers. Dinsdag steeg de Duitse ZEW-indicator naar een niveau van bijna 42 punten waar een stijging tot 24 punten was verwacht. De sterke stijging van het vertrouwen onder beleggers over de vooruitzichten voor de Duitse economie was voornamelijk gebaseerd op de verwachting dat de doorgevoerde belastingverlagingen en de lage kapitaalmarktrente de Duitse economie uit het slop zullen trekken.

Later op de dag werden de financiële markten ook nog eens verrast door hogere detailhandelsverkopen in de VS. De meeste aandacht van de financiële markten ging echter uit naar Fed-voorzitter Greenspan, die aan het einde van de middag een weinig verrassende toespraak tot het Amerikaanse Congres hield. Belangrijkste uitspraak van Greenspan was dat de Federal Reserve bereid is de rente laag te houden zolang dat nodig is. Ook merkte Greenspan op dat de Amerikaanse economie op het punt staat om weer aan te trekken.

De Fed verwacht voor 2003 een economische groei voor de Amerikaanse economie tussen de 2,5 en 2,75 procent. Gezien de geringe groeipercentages gedurende de eerste twee kwartalen van dit jaar impliceert dit een sterk aantrekkende groei voor de tweede helft van 2003. De optimistische ondertoon van Greenspan leidde samen met de uitspraak dat de kans op deflatie in de Verenigde Staten gering is, tot een forse koersval van obligaties in zowel de VS als Europa. De forse koersval van obligaties in de afgelopen weken is niet alleen het gevolg van oplopende macro-economische indicatoren.

Ook loopt het ingeprijsde deflatiescenario langzaam uit de obligatiekoersen. Woensdag bleek dat de inflatie in Europa licht was opgelopen van 1,9 procent in mei naar een prijsstijging van 2,0 procent in juni. Later op de dag werd een inflatiecijfer van 2,1 procent voor de VS gepubliceerd, tegenover een cijfer van eveneens 2,1 procent een maand eerder.

Aan de andere kant van de oceaan lijkt de neerwaartse druk op de prijzen dus ook tot een -voorlopig- einde te zijn gekomen. De opwaartse druk op de prijzen is voornamelijk het gevolg van de opgelopen olieprijs, die na het dieptepunt eind april weer met 4 dollar is gestegen naar een niveau net onder de 28 dollar per vat.

Vorige week was het een zeer rustige macro-economische week. De financiële markten werden niet verrast door de op maandag gepubliceerde toename van de Amerikaanse leading indicators. De index die een indicatie geeft voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie voor de komende drie tot zes maanden steeg volgens verwachting licht en reflecteerde hiermee de verbeterde vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar.

Donderdag reageerden de aandelenbeurzen wel verrast op de sterker dan verwachte daling van de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS. Het aantal aanvragen is in de week tot 19 juli met 29.000 gedaald tot 386.000. Het nieuwe cijfer ligt voor de eerste keer sinds lange tijd onder de belangrijke grens van 400.000. Ook gisteren kwamen optimistische geluiden uit de macro-economische hoek. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen verrasten de financiële markten met een stijging van 2,1 procent.

Komende maandag worden de financiële markten meteen wakker geschud met de publicatie van de toonaangevende Duitse Ifo-conjunctuurindicator. Voor deze goede voorspeller van de economische groei bij onze oosterburen wordt een lichte stijging verwacht naar 89,5. De twee weken geleden gepubliceerde Duitse ZEW-indicator gaf al een eerste indicatie van een verbeterend sentiment rond de ontwikkeling van de Duitse economie.

Gedurende de rest van de week staat een aantal toonaangevende macro-economische cijfers uit de VS op het programma. Dat begint met het Amerikaanse consumentenvertrouwen op dinsdag. De recente ontwikkelingen in Irak, de per saldo opgelopen aandelenkoersen in de afgelopen maand, de recent gepubliceerde overwegend gunstige bedrijfsresultaten en de verrassend goede macro-economische cijfers zullen waarschijnlijk leiden tot een licht oplopend vertrouwen onder de Amerikaanse consumenten.

Woensdagavond publiceert de Fed in aanloop naar het komende rentebesluit zijn visie op de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie door het uitgeven van het Beige Book. Gezien het feit dat Fed-voorzitter Greenspan recent nog de visie van de Fed uiteen heeft gezet in zijn toespraak voor het Congres, worden weinig verrassingen verwacht.

Vrijdagmiddag wordt in de VS het arbeidsmarktrapport over de maand juli gepubliceerd. In juni was de ontwikkeling op de Amerikaanse arbeidsmarkt ronduit teleurstellend. Het werkloosheidspercentage liep verder op en er gingen ook veel banen verloren in de Amerikaanse economie. Voor de maand juni wordt een lichte terugval van het werkloosheidspercentage verwacht en ook wordt gerekend op een toename van het aantal banen. Gezien de daling van het aantal wekelijkse werkloosheidsuitkeringen de afgelopen weken is een gezonde dosis optimisme wel gerechtvaardigd.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Macro-economische cijfers zetten de toon

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 26 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken