Bekijk het origineel

Stekelenburg: Ik was eerste keus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stekelenburg: Ik was eerste keus

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Tilburgse burgemeester J. Stekelenburg (61) was volgens eigen zeggen eerste keus om premier te worden als de PvdA de verkiezingen in januari had gewonnen. Diezelfde partij had hem eerder "afgeserveerd" als kandidaat om minister-president Kok op te volgen.

Dat zei Stekelenburg zaterdag in een interview met De Volkskrant.

Vlak voor de Tweede-Kamerverkiezingen in januari stond de PvdA op grote winst in de peilingen. Partijvoorzitter Koole benaderde Stekelenburg en de Amsterdamse burgemeester J. Cohen of zij kandidaat-premier wilden zijn. "Hoewel het mij nooit is gezegd, had ik het gevoel dat ik voor de partijtop eerste keus was", blikt de Tilburgse burgemeester terug. "Ik ben vanwege mijn leeftijd voor Wouter Bos minder bedreigend dan Job Cohen."

Stekelenburg besloot echter zich niet kandidaat te stellen, mede omdat hij aan kanker lijdt. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij ongeneeslijk ziek is.

De PvdA passeerde Stekelenburg bij de verkiezingen in mei 2002 als kandidaat om premier Kok op te volgen. "Kok en Melkert zagen mij als bedreiging. Als iemand met te weinig Haagse politieke ervaring en te veel commissariaten." Stekelenburg, die hoge verwachtingen had van Melkert, denkt dat hijzelf of Wouter Bos Fortuyn in mei 2002 wel hadden kunnen marginaliseren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Stekelenburg: Ik was eerste keus

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken