Bekijk het origineel

LWF kiest Amerikaan als voorzitter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

LWF kiest Amerikaan als voorzitter

Bisschop Hanson hekelt beleid Bush

3 minuten leestijd

WINNIPEG - De Amerikaanse bisschop Mark Hanson gaat de Lutherse Wereldfederatie (LWF) leiden. De lutherse assemblee, die nog tot donderdag in Canada bijeen is, koos zaterdag de 56-jarige bisschop van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika met grote meerderheid tot opvolger van Christian Krause. Deze was sinds 1997 voorzitter.

Hanson, die al vice-voorzitter van de LWF voor de regio Noord-Amerika was, kreeg 267 stemmen. Zijn tegenkandidate Susan Johnson, vice-voorzitter van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Canada, behaalde 111 stemmen. De LWF-president wordt om de zes jaar verkozen tijdens de wereldassemblee, de hoogste vergadering van de lutheranen.

De Amerikaanse bisschop reageerde op zijn verkiezing "in een geest van nederigheid. Het zal mijn taak zijn naar u te luisteren, leiding te geven door te leren en u te begeleiden", zei hij. De gedelegeerden moedigde hij aan hem uit te dagen, aan te moedigen en te corrigeren. "Ik leid niet alleen, maar samen met u."

Hanson heeft in de afgelopen maanden herhaaldelijk, en in scherpe bewoordingen, het beleid van president Bush inzake de oorlog tegen Irak veroordeeld. Begin dit jaar bezocht hij met andere Amerikaanse kerkleiders Europa, om een zo breed mogelijk kerkelijk verzet tegen de oorlog te formeren.

Tijdens een persconferentie direct na zijn verkiezing verklaarde de bisschop dat zijn nieuwe functie hem in staat zal stellen meer in het openbaar met lutheranen overal ter wereld te spreken over de economische en militaire dominantie van de VS. "Het Amerikaanse volk zelf moet spreken, niet alleen zijn president."

In 1999 ondertekenden de lutheranen met de rooms-katholieken een gezamenlijke verklaring over de leer van de rechtvaardiging. De nieuwe voorzitter zei blij te zijn dat "de eerste vruchten van deze verklaring inmiddels zichtbaar worden, aanvankelijk in het catechetisch onderwijs, nu ook in de moeilijke dialoog over de kerk en de ambten. Het is opmerkelijk dat we al zo ver zijn gekomen." Hij sprak de hoop uit dat rooms-katholieken en lutheranen samen zullen werken bij de 500e verjaardag van de Reformatie, in 2017.

Gevraagd naar zijn plannen om de positie van vrouwen in de LWF te versterken, antwoordde Hanson (in een variant op Paulus): "Als mannen en als leidinggevende mannen moeten we stil leren zijn om naar vrouwen te luisteren en vrouwen te laten leiden." Tegelijk wees hij op de verschillen in geschiedenis en cultuur die er per land zijn. De LWF, die nog nooit een vrouw aan de top heeft gehad, vertegenwoordigt 136 kerken met 61,7 miljoen leden in 76 landen.

Lutherse minderheidskerken in Europa gaan met elkaar in gesprek om te onderzoeken hoe ze in het verband van de Lutherse Wereldfederatie hun belangen en interesses kunnen bundelen. Dat is een van de punten uit de impressie die ds. Susanne Freytag geeft van de assemblee op de website van de Samen op Weg-kerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

LWF kiest Amerikaan als voorzitter

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken