Bekijk het origineel

Handtekeningenactie voor Hasenhüttl

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Handtekeningenactie voor Hasenhüttl

2 minuten leestijd

HAMBURG (DPA) - Een aantal kerkelijke groeperingen in Duitsland is van plan een handtekeningenactie te organiseren voor de geschorste priester Gotthold Hasenhüttl, die als gevolg van een conflict met de bisschop van Trier het veld moest ruimen. Dat meldt het weekblad Der Spiegel vandaag.

Tot de initiatiefnemers behoort de priester Herman Münzel, die drie jaar geleden door de toenmalige bisschop van Trier werd geschorst omdat hij -net als Hasenhüttl nu- een oecumenische dienst had geleid.

Hasenhüttl, priester in Saarbrücken, was in de marge van de Kirchentag in Berlijn voorgegaan in een oecumenische avondmaalsviering. Bisschop Reinhard Marx verbood hem vorige week tot nader order missen te leiden, te dopen en huwelijken in te zegenen. Dat gebeurde nadat Hasenhüttl had geweigerd te voldoen aan een ultimatum.

Volgens dit ultimatum had Hasenhüttl, oud-hoogleraar theologie, berouw moeten tonen voor het feit dat hij in juni een rooms-katholieke eucharistieviering in een protestants kerkgebouw had geleid. Daarbij had hij ook aan protestanten de communie verstrekt. Volgens de bisschop handelde hij hiermee tegen het kerkelijk recht.

Hasenhüttl zelf vergeleek het ultimatum van de bisschop met maatregelen van de inquisitie, de vroegere kettervervolging in de Rooms-Katholieke Kerk. "Als gelijkschakeling in plaats van eenheid in veelvoud uw voorstelling van de uitoefening van uw ambt is, zult u mij wel als een verloren schaap beschouwen", schreef hij de bisschop van Trier terug.

In een interview met de Saarbrücker Zeitung van zaterdag zei Hasenhüttl dat de bisschop een soort "Eichmann-gehoorzaamheid" van hem verlangt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Handtekeningenactie voor Hasenhüttl

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken