Bekijk het origineel

Schade aan 53 woningen na explosie in Rotterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schade aan 53 woningen na explosie in Rotterdam

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Een zware explosie in een appartementencomplex aan de Schiedamseweg in Rotterdam-West heeft gisteren voor een grote ravage gezorgd. Ruim vijftig huishoudens werden geëvacueerd. Er vielen drie gewonden.

De explosie, die zich omstreeks halftwaalf voordeed, richtte schade aan 53 huizen aan. Voor acht portiekwoningen geldt instortingsgevaar, aldus de politie. Deze woningen zouden vandaag worden gesloopt. Het portiek van de flat is ontzet, het dak van het gebouw is gedeeltelijk ingezakt. Kort na de ontploffing heeft het energiebedrijf de stroom- en de gastoevoer naar de getroffen panden afgesloten.

Drieëntachtig bewoners, van wie enkelen in lichte shocktoestand verkeerden, werden door hulpdiensten opgevangen in Zwembad West. In het zwembad werden de bewoners geïnformeerd over de mogelijkheid gebruik te maken van vervangende woonruimte. De meeste mensen die zich in het zwembad verzamelden, hebben echter zelf geregeld dat ze bij familie of vrienden kunnen verblijven. Voor de overigen wordt onderdak geregeld. Om hoeveel mensen het gaat, kon de zegsman van de samenwerkende hulpdiensten niet zeggen. De bewoners van in elk geval 24 woningen konden om veiligheidsredenen niet naar hun huis terugkeren. Negenentwintig bewoners zijn inmiddels wel naar hun huis teruggekeerd.

De drie slachtoffers die lichtgewond raakten, zijn in het ziekenhuis behandeld. Zij konden later op de dag weer naar huis.

Politie en brandweer gingen de acht woningen in de directe omgeving lange tijd niet in wegens instortingsgevaar. Een hond met een camera zocht in de loop van de middag eerst in de woningen naar aanwijzingen voor de oorzaak van de ontploffing en eventuele slachtoffers. Daarna gingen hulpverleners de woningen van het zwaarst getroffen portiek wel in. Slachtoffers zijn niet meer aangetroffen, aldus de politie.

Wegens de explosie was de Schiedamseweg Beneden, een weg tussen Rotterdam en Schiedam, afgesloten, evenals enkele andere straten in de omgeving. Ook lag bijna de gehele middag het tramverkeer langs de plaats van de explosie stil. Loco-burgemeester R. de Faria en T. Harreman, de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, bezochten de plaats van de explosie en lieten zich op de hoogte stellen door de slachtoffers. "Het leek wel of er een vliegtuig neerstortte", aldus een bewoner.

Naar de oorzaak van de explosie tast de politie nog in het duister. Wel stuitte de politie bij de evacuatie van bewoners in beschadigde panden in de aangrenzende Engelsestraat op twee hennepkwekerijen. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie. De technische recherche kijkt mee bij de sloop van de woningen en hoopt zo aanwijzingen te krijgen, aldus een woordvoerster van de politie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Schade aan 53 woningen na explosie in Rotterdam

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken