Bekijk het origineel

Beleid Bush mag best religieuzer van Amerikanen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Beleid Bush mag best religieuzer van Amerikanen

2 minuten leestijd

WASHINGTON (IPS) - Een opiniepeiling van het Pew Onderzoekscentrum in Washington heeft enkele verrassende meningen aan het licht gebracht over de relatie tussen kerk en staat in de Verenigde Staten. Veel mensen vinden dat het beleid van president George W. Bush best wat religieuzer getint mag zijn.

Van de 2002 ondervraagden zei 41 procent van mening te zijn dat politici niet genoeg verwijzen naar religie en gebed. Slechts 21 procent vindt dat er te veel godsdienstige taal wordt gebruikt.

Bijna 60 procent (58 procent) is het eens met de manier waarop Bush zijn beleid op zijn godsdienstige overtuiging baseert; 21 procent had dat graag nog wat meer gezien, voor slechts 10 procent mag het wat minder zijn. De cijfers zijn te lezen in het rapport "Religion and Politics: Contention and Consensus". De telefonische enquête werd gehouden van 24 juni tot 8 juli.

In vergelijking met de vorige president, Bill Clinton, ontbreekt het de "herboren christen" Bush niet aan godsdienstige ijver. "Het echte gevaar schuilt niet in de talrijke bijbelcitaten van de president, die politiek geen betekenis hebben, maar in zijn beleid", schreef de journalist Chris Mooney. Bush benoemde tot nog toe een heel aantal rechts-conservatieve rechters en vaardigde een nieuwe richtlijn uit voor gebeden op school. "Vrijwel elk federaal instituut kreeg nieuwe religieuze voorschriften. Bush heeft de aanwezigheid en de invloed van godsdienst in de regering op alle niveaus versterkt", aldus Mooney.

Het publiek denkt daar toch anders over, zo blijkt uit de peiling. Zo ziet 56 procent van de ondervraagden de invloed van religie afkalven, en neemt slechts eenderde een toename waar. De opvattingen zijn anders als het niet over Joods-christelijke godsdiensten gaat. Van de ondervraagden zegt 38 procent nooit te zullen stemmen op een presidentskandidaat die moslim is. Een nog hoger percentage sluit uit op een atheïst te stemmen. Opmerkelijk is dat deze overtuigingen het sterkst zijn bij blanke protestanten (63 procent) en Afrikaanse Amerikanen (51 procent). Beide groepen staan diametraal tegenover elkaar waar het gaat om de politiek van president Bush.

Godsdienst heeft ook invloed op beleidskwesties, zoals het Israëlisch-Palestijnse conflict, het homohuwelijk en de doodstraf. In de peiling verklaarde 41 procent aan de kant van Israël te staan en zei 44 procent dat Israël het geschenk is van God aan het Joodse volk. Slechts 13 procent sympathiseert met de Palestijnen.

Het verzet tegen het homohuwelijk neemt af, al blijft 53 procent gekant tegen een wettelijke verbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Beleid Bush mag best religieuzer van Amerikanen

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken