Bekijk het origineel

Decennium gasexplosies

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Decennium gasexplosies

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Door (gas)explosies in woningen en andere panden zijn in de afgelopen tien jaar in Nederland zeker zes mensen om het leven gekomen en ongeveer zestig gewonden gevallen. Net als gisteren bij de zware explosie in een woningcomplex in Rotterdam, waarbij drie mensen lichtgewond raakten, is daarbij ook vaak sprake van grote materiële schade. Een overzicht.

1993 - Een explosie en een daaropvolgende brand in een flatwoning in Utrecht kosten in maart het leven aan de bewoner.

1994 - Zes rijtjeshuizen aan de Flevostraat in Purmerend raken in november zwaar beschadigd door een zware gasexplosie en een daaropvolgende felle brand. Een van de bewoonsters komt om het leven. Zij had de ontploffing veroorzaakt om op die manier zelfmoord te plegen.

1996 - Door een gasexplosie in een school in Emmeloord valt in augustus een dode en raken twintig mensen gewond. De ontploffing richt in de omgeving een grote ravage aan.

Een man raakt in oktober ernstig gewond door een zware explosie in een woning in Amsterdam. Enkele omwonenden lopen lichte verwondingen op. Veel ramen van huizen in de omtrek gaan stuk.

1998 - Een gasexplosie en een daaropvolgende uitslaande brand in een woning aan de Lekstraat in Schiedam kosten in februari de bewoonster het leven. Twee politiemensen raken gewond, van wie één ernstig.

1999 - Door een gasexplosie in een portiekwoning aan de Sandenburgstraat in Den Haag komt in februari een man om het leven. De voor- en de achtergevel van de woning op de tweede etage vliegen er door de krachtige ontploffing uit.

Een mislukte zelfmoordpoging leidt in april in een flat in Den Haag tot een gasexplosie waarbij drie brandweerlieden gewond raken. De rechtbank veroordeelt de veroorzaker tot acht maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Een gasexplosie verwoest in april een groot deel van een appartementencomplex in Enkhuizen. De bewoner van een van de woningen, veroorzaker van de explosie, raakt gewond.

2000 - Nalatigheid van de bewoner leidt in augustus tot een gasexplosie in een flat aan de Belgiëlaan in Enschede, waarbij de man ernstig gewond raakt. Enkele bewoners van de flat, onder wie het slachtoffer, waren op 13 mei van dat jaar getroffen door de vuurwerkramp waarbij 22 mensen om het leven kwamen en honderden mensen gewond raakten.

De bewoonster van een flatwoning in Eindhoven loopt in september ernstige brandwonden op door een gasexplosie in haar woning. De schade in het huis en de etage erboven is groot.

2001 - Twee vrouwen raken in augustus zwaargewond door een gasexplosie in een woning in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Zes woningen branden volledig uit, zeven woningen worden onbewoonbaar verklaard en naastgelegen panden lopen zware rook-, water- en glasschade op.

2002 - Twee mensen raken begin februari zwaargewond door een gasexplosie op de derde etage van een flatgebouw in de Charlotte Brontëstraat in Amsterdam. Zes woningen zijn onbewoonbaar als gevolg van de explosie.

Een ontploffing, vermoedelijk een gasexplosie, veroorzaakt in maart een grote brand in een drogisterij aan de Hobbemastraat in Den Haag.

2003 - Door een gasexplosie in een etagewoning in Amsterdam komt in januari een 59-jarige vrouw om het leven.

Door een zeer zware gasexplosie in de Herman Costerstraat in Den Haag raken in juni zestien mensen gewond, van wie acht ernstig. De ravage in de zes getroffen winkel- en woonpanden is groot. Drie mensen raken eind juli lichtgewond door een zware explosie in een woningcomplex aan de Schiedamseweg in Rotterdam. Ruim vijftig woningen in de omgeving raken beschadigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Decennium gasexplosies

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken