Bekijk het origineel

Tweede stad Liberia ingenomen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tweede stad Liberia ingenomen

EU vraagt stop belegering Monrovia

3 minuten leestijd

MONROVIA - Rebellen in Liberia hebben gisteren na een kort offensief de tweede stad van het land, de havenstad Buchanan, ingenomen.

De aanval op Buchanan werd uitgevoerd door de rebellen van de Movement for Democracy in Liberia (Model), kleiner maar beter georganiseerd dan de voornaamste rebellenbeweging, LURD. Model-commandant Boi Bleaju Boi zei dat de troepen van Taylor het offensief hadden uitgelokt door ondanks een bestand aanvallen op stellingen van Model uit te voeren.

Een commandant van het regeringsleger, generaal Benjamin Yeaten, zei dat de regeringstroepen zich uit Buchanan hebben teruggetrokken om zich aan de rand van de stad te hergroeperen voor een tegenaanval.

Buchanan ligt ten zuidoosten van Monrovia, waar hevig wordt gevochten. Tienduizenden mensen zijn van Monrovia naar Buchanan gevlucht, maar worden nu ook daar met geweld geconfronteerd.

De haven van Buchanan was de enige die nog in handen van Taylors troepen was. Die van Monrovia is sinds 19 juli in handen van de rebellen. Model, dat gesteund wordt door het buurland Ivoorkust, is naar eigen zeggen bereid ook de haven van Buchanan open te stellen voor een internationale vredesmacht.

Wanneer die vredesmacht arriveert is onbekend. Een groep West-Afrikaanse landen heeft een troepenmacht van meer dan 3000 man beloofd, maar wanneer die komt is onduidelijk. In de Ghanese hoofdstad Accra wordt al dagen onderhandeld, voornamelijk over de vraag wie er voor de kosten moet opdraaien.

Een generaal van het Nigeriaanse leger, dat de grootste bijdrage moet leveren, zei het onwaarschijnlijk te achten dat er deze week troepen naar Liberia gaan. Vrijwel heel Liberia hoopt op Amerikaanse interventie, maar de Verenigde Staten willen niets doen voordat de West-Afrikaanse vredesmacht is gearriveerd.

In en om Monrovia gaan de gevechten onverminderd door. De rebellen naderden gisteren het centrum van de hoofdstad. Al negen dagen zitten zo'n 1,3 miljoen mensen ingesloten in de stad. Duizenden burgers zijn op de vlucht geslagen en verblijven in een sportstadion, scholen en andere openbare gebouwen. Het tekort aan voedsel en drinkwater wordt alleen maar groter. Steeds meer mensen lijden honger of worden ziek.

De Europese Unie heeft de Liberiaanse rebellen gisteren ertoe opgeroepen zich terug te trekken zodat er voedsel en hulpgoederen kunnen worden geleverd aan de burgers. De Unie verzocht de rebellen en het regeringsleger verder met klem zich te houden aan een wapenstilstand die zij op 17 juni hebben gesloten.

De schending van de wapenstilstand veroorzaakt veel leed onder de burgerbevolking, aldus de Unie. Bovendien kan er geen vredesmacht in Liberia worden gestationeerd als de gevechten aanhouden, waarschuwt de EU.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Tweede stad Liberia ingenomen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken