Bekijk het origineel

Massagraf in Bosnië geopend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Massagraf in Bosnië geopend

2 minuten leestijd

MEMICI - In het oosten van Bosnië is gisteren een massagraf geopend waar honderden moslims begraven liggen, deels slachtoffers van de moordpartij bij de enclave Srebrenica in juli 1995. Het massagraf ligt bij het dorp Memici en is mogelijk het grootste graf dat tot nu toe in Bosnië is ontdekt.

De schatting is dat er 700 mannen en jongens zijn begraven. Het gaat zeker een maand duren voordat alle botten zijn opgegraven, zei Murat Hurtic van de Moslimcommissie voor Vermiste Personen. Identificatie duurt veel langer.

De skeletten zijn zwaar beschadigd en liggen vaak door elkaar. DNA uit beenmerg moet worden vergeleken met DNA uit bloedmonsters van mensen met vermiste familieleden, maar dat kan pas zodra alle botten van alle slachtoffers bij elkaar zijn gezocht.

Het massagraf ligt ten noorden van Srebrenica, niet ver van de grens met Servië.

Het gaat om een zogeheten secundair massagraf. Dit wil zeggen dat de lijken eerder elders waren begraven en vervolgens door de Bosnische Serviërs naar een andere plek zijn overgebracht om de sporen van de massaslachting te verdoezelen.

Een deel van de slachtoffers is om het leven gebracht in 1992, in het begin van de oorlog in Bosnië. Die lichamen werden aanvankelijk begraven op de islamitische begraafplaats in Zvornik, niet ver van Memici.

"Wij geloven dat dit graf lijken bevat van de Srebrenica-massaslachting in 1995 en van burgers uit Zvornik die aan het begin van de oorlog zijn gedood", aldus Hurtic. "Het zou het grootste massagraf kunnen zijn dat tot nu toe in Bosnië is ontdekt." Het grootste tot nu toe bekende massagraf bevatte 500 lijken.

Het massagraf, dat de oppervlakte heeft van een tennisbaan, is meer dan een jaar geleden ontdekt dankzij tips van ooggetuigen aan beambten van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag die jaren geleden konvooien vrachtwagens vol lijken voorbij hebben zien komen. De identiteit van de getuigen is geheim. Ook de vondst is tot nu toe geheimgehouden om te voorkomen dat het massagraf geschonden zou worden.

Aangezien de lijken in secundaire massagraven vaak door bulldozers uiteen zijn gereten, is identificatie doorgaans moeilijk, tijdrovend en kostbaar.

Na de oorlog in Bosnië (1992-1995) worden er nog steeds 20.000 mensen vermist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Massagraf in Bosnië geopend

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken