Bekijk het origineel

Peres: Oude Stad onder VN-toezicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Peres: Oude Stad onder VN-toezicht

2 minuten leestijd

ATHENE (ANP) - De voormalige Israëlische premier Shimon Peres wil dat de Oude Stad van Jeruzalem in de toekomst onder VN-toezicht wordt geplaatst.

Volgens de leider van de Arbeiderspartij moeten de nieuwere delen van de stad worden verdeeld onder de Israëlische en de Palestijnse staat. Die kunnen dan allebei van Jeruzalem hun hoofdstad maken.

De status van het oude deel van Jeruzalem is het grootste struikelblok in de vorming van een Palestijnse staat. In de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen is de vraag wie de gezag over het gebied krijgt, steeds vooruitgeschoven.

Volgens Peres, die zijn plan gisteren in het Griekse dagblad Kathimerini uiteenzette, moet het betwiste gebied worden uitgeroepen tot internationale stad. De stad zou vervolgens moeten worden bestuurd door de staf van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Peres ziet het oude centrum als "een stad zonder wapens, zonder defensie, met vrije toegang, open voor de hele wereld." Een gemengde politiemacht van Israëliërs en Palestijnen zou voor de veiligheid in de stad moeten zorgen.

Het hoofd van de politieke tak van de Palestijnse verzetsorganisatie PLO, Farouk Qaddoumi, zegt in de Griekse krant eraan te twijfelen of de Israëlische regering het plan van Peres ooit aan zal nemen. Hij noemde diens mening echter wel een verbetering. "Het is een verandering in het Israëlische standpunt. Tot zondag zeiden ze dat Jeruzalem de eeuwige hoofdstad van Israël is."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Peres: Oude Stad onder VN-toezicht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken