Bekijk het origineel

Hoon zou Kelly wel hebben ontmoet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoon zou Kelly wel hebben ontmoet

2 minuten leestijd

LONDEN - De geloofwaardigheid van de Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, heeft een fikse deuk opgelopen nu functionarissen van zijn ministerie hebben moeten toegeven dat hij de wapendeskundige David Kelly wel degelijk heeft gesproken.

Dat heeft The Guardian gisteren gemeld. De minister heeft steeds volgehouden de wapendeskundige nooit te hebben ontmoet.

Volgens de krant heeft het ministerie van Defensie erkend dat Hoon "enkele maanden geleden" een gesprek heeft gehad met Kelly nadat de twee elkaar tegen het lijf waren gelopen in de kantine van het departement. De specialist op het gebied van het chemische en biologische wapenprogramma van Irak zou de gelegenheid hebben aangegrepen om Hoon te waarschuwen dat er te weinig bewijsmateriaal was om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

Een woordvoerder van Defensie weigerde ook te bevestigen dat Hoon niet degene was die toestemming gaf de naam van Kelly te bevestigen als journalisten daarnaar informeerden, zoals de minister steeds heeft beweerd. Die toestemming wordt als cruciaal beschouwd in de serie gebeurtenissen die leidden tot de dood van Kelly, tien dagen geleden.

Het onderzoek naar de zelfmoord van wapenexpert Kelly gaat vrijdag van start. Lord Hutton, die het onderzoek leidt, zet dan zijn aanpak uiteen en hoort de betrokken partijen, waaronder de Britse regering en de BBC.

De zitting vindt vrijdag plaats om 12.00 uur Nederlandse tijd en wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden. Latere zittingen komen niet op tv. Na de zitting van vrijdag gaat Hutton pas verder met zijn onderzoek als Kelly is begraven. Dat kan nog wel even duren, liet het ministerie van Justitie weten.

Kelly was de voornaamste anonieme bron voor een explosief bericht waarin de BBC meldde dat de regering van premier Tony Blair had verzonnen dat Saddam Hussein binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon lanceren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hoon zou Kelly wel hebben ontmoet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken