Bekijk het origineel

Koninginnenpage verovert terrein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koninginnenpage verovert terrein

2 minuten leestijd

WAGENINGEN (ANP) - De koninginnenpage rukt op richting het noorden. Blijft hij in andere jaren doorgaans rond Maastricht, dit jaar komt de indrukwekkende vlinder in grote aantallen voor tot in Groningen.

Dat zegt het hoofd van de afdeling onderzoek van de Vlinderstichting, C. van Swaay.

Dankzij het droge weer gedijt de koninginnenpage dit jaar uitstekend. Vooral in de zuidelijke helft van het land is de vlinder een ongebruikelijk veel voorkomende verschijning. "Het is een fantastisch jaar voor de koninginnenpage", aldus Van Swaay gisteren.

Zuid-Limburg vormt normaal gesproken de natuurlijke verspreidingsgrens van de koninginnenpage, maar als het een paar zomers mooi weer is geweest, wil de soort zich nog wel eens verspreiden. Zo ver en grootschalig als nu het geval is, heeft Van Swaay het nog nooit meegemaakt. "Dit jaar zijn het er wel heel erg veel."

De omstandigheden waren dit jaar dan ook ideaal: niet te veel regen in winter en voorjaar en een vroege zomer, waardoor de eerste generatie al talrijk was. Doordat het droog bleef, is de tweede generatie, die nu rondvliegt, nog groter. De eitjes die deze generatie afzet, overwinteren normaal gesproken als poppen. Als het weer goed blijft, is er volgens Van Swaay zelfs kans op een derde generatie, over een week of vijf.

Ook andere soorten, als distelvlinder, atalanta en dagpauwoog, profiteren van het gunstige weer. "Ze zijn in vrijwel elke vlinderstruik te vinden", weet de vlinderexpert.

De afgelopen jaren was het overwegend kommer en kwel voor de vlinders, vooral doordat hun leefgebied steeds verder slonk en versnipperd raakte. Dit ene goede jaar brengt daar geen verandering in, waarschuwt Van Swaay. Eén natte winter, en een groot deel van de winst is ongedaan gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Koninginnenpage verovert terrein

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken