Bekijk het origineel

Levenslang voor moord Jakob Metzler

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Levenslang voor moord Jakob Metzler

2 minuten leestijd

FRANKFURT (AP) - De voormalige rechtenstudent Magnus Gäfgen heeft gisteren levenslang gekregen wegens de moord op de 11-jarige bankierszoon Jakob von Metzler, die hij vorig najaar ontvoerde.

De rechtbank in Frankfurt acht het misdrijf zo ernstig dat Gäfgen op zijn vroegst na achttien jaar vrij kan komen, in plaats van na de gebruikelijke vijftien.

De 28-jarige Gäfgen, die Jakob bijles gaf, lokte de jongen op 27 september vorig jaar naar zijn woning. Hij plakte Jakobs mond en neus af, waarna de jongen stikte. Hij rolde het lichaam in plastic en verstopte het onder een aanlegsteiger bij een meer. Gäfgen eiste 1 miljoen euro losgeld. Jakobs vader, Friedrich von Metzler, betaalde. Gäfgen werd op 1 oktober opgepakt nadat hij het geld had opgehaald.

De zaak was geruchtmakend in Duitsland, niet alleen omdat het om de jongste telg van het bankiersgeslacht Von Metzler ging, maar ook omdat de politie Gäfgen tijdens een van de eerste verhoren heeft gedreigd met "intense pijn" als hij niet zou bekennen. Die bekentenis verwierp de rechter al op de eerste zittingsdag, maar Gäfgen legde later opnieuw een verklaring af waarin hij volledig schuld bekende. Maandag gaf hij voor de rechtbank uiting aan zijn spijt en schaamte.

Gäfgen ontvoerde Jakob omdat hij dringend geld nodig had: hij wilde niet onderdoen voor zijn welgestelde vrienden, die hij had verteld een goede baan te hebben bij een gerenommeerd advocatenkantoor, ook al was hij nog niet afgestudeerd. In werkelijkheid had hij helemaal geen geld, waarna hij geen andere uitweg meer zag. "Voor buitenstaanders is dat nauwelijks te bevatten", zei de voorzitter van de rechtbank, Hans Bachl. "Een jongetje moest sterven omdat de verdachte een welgesteld leven wilde leiden."

Gäfgens advocaat gaat ondanks de volledige bekentenis van zijn cliënt in beroep bij het constitutioneel hof. Hij vindt dat Gäfgen wegens het ongeoorloofde politieoptreden een lagere straf verdient en na vijftien jaar voorwaardelijk vrij moet komen. Tegen de plaatsvervangend politiechef van Frankfurtloopt nog een onderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Levenslang voor moord Jakob Metzler

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken