Bekijk het origineel

Staking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Staking

3 minuten leestijd

Het personeel van particuliere ambulancediensten zet ook vandaag zijn actie voor een betere pensioenregeling voort. Voor spoedgevallen wordt wel uitgereden, maar het andere werk is neergelegd.

Nu zijn er naast de particuliere ambulances ook gemeentelijke ambulancediensten waarop een beroep kan worden gedaan. Maar zeker wanneer de staking aanhoudt, komen patiƫnten en ziekenhuizen in de problemen.

Eigenlijk zijn stakingen in de gezondheidszorg nog bezwaarlijker dan in andere sectoren van de maatschappij. Maar in de praktijk loopt het meestal zo'n vaart niet en zijn de actievoerende medici, verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg zich wel bewust van hun speciale verantwoordelijkheid voor het welzijn van kwetsbare mensen.

Inzet van de thans lopende acties is de leeftijd waarop het ambulancepersoneel er mee kan ophouden. Bij overheidsdiensten ligt die op 55 jaar, in de particuliere sector op 59 jaar. Daar zit nogal wat tussen en gezien het feit dat de salarissen en andere arbeidsvoorwaarden nagenoeg gelijk zijn, is de onvrede begrijpelijk.

De vraag is alleen naar welke kant je dit verschil gelijk moet trekken. De vakbonden willen de uittredingsleeftijd verlagen naar 57 jaar. Maar dat dr uist in tegen het overheidsbeleid, dat juist aanstuurt op langer werken. Veeleer zou het voor de hand liggen om bij de overheidsdiensten de prepensioneringsregelingen te versoberen, zodat men langer aan het werk blijft. Maar dat is een heikel punt.

Zelf vindt het ambulancepersoneel dat ze een zwaar beroep hebben. Zodanig zwaar, dat het gerechtvaardigd is dat zij er eerder dan anderen mee ophouden. Het is niet alleen zo dat ambulancechauffeurs hun voertuig soms met hoge snelheid door het drukke verkeer moeten loodsen, maar ook de confrontatie met ernstige ongelukken en het ingezet worden bij rellen leggen een bepaalde druk op het ambulancepersoneel. Naarmate men ouder wordt, kan men daar vaak minder goed tegen.

Ook in de tijd dat vrijwel iedereen tot zijn 65e doorwerkte, mocht men in de zogenaamde 'slijtende beroepen' eerder stoppen met werken. Thans bestaat echter over de hele linie de noodzaak om langer door te werken.

Mensen worden gemiddeld ouder dan vroeger en blijven veelal langer vitaal. Daarbij geldt ook dat de werkdruk in veel sectoren hoog ligt en de beroepspraktijk aan voortdurende veranderingen onderhevig is.

Was het een eeuw geleden misschien zo dat iemand die voor onderwijzer was opgeleid vervolgens zonder al te veel veranderingen zijn 40 of 45 dienstjaren kon volmaken, nu buitelt de ene vernieuwing over de andere. Voor ouderen is het vaak een probleem om bij te blijven.

In veel gevallen is het daarom gewenst om oudere werknemers in te zetten op posten waar de werkdruk minder hoog is. Dat geldt zeker voor mensen in beroepen die fysiek en psychisch veel vergen. Men moet niet tot zijn 65e ambulancechauffeur blijven.

Op z'n minst moet serieus nagegaan worden in hoeverre er mogelijkheden zijn voor een andere functie. Een functie die minder zwaar is en voldoende aanrakingsvlakken heeft met het vroegere werk.

Dat hoeft men niet als een degradatie te zien. De ambulancechauffeur die na zijn 55e ingezet wordt voor het aangepast vervoer van bejaarden en gehandicapten, blijft achter het stuur zitten maar krijgt het wel een stuk rustiger.

De omschakeling die zich bij de pensioenfondsen voltrekt van eindloonregelingen naar middelloon, maakt een dergelijke overstap ook in financieel opzicht minder bezwaarlijk. De huidige crisis in de pensioenwereld vereist in ieder geval dat werknemers langer doorwerken en dat er een eind komt aan de al te royale regelingen uit het verleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Staking

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken