Bekijk het origineel

Regering verwerpt bestand Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Regering verwerpt bestand Liberia

2 minuten leestijd

MONROVIA/GENEVE - De Liberiaanse regering heeft gisteravond een eenzijdig bestand van de LURD-rebellen verworpen. De toponderhandelaar van de regering bij het stokkende vredesoverleg in Ghana eiste dat de grootste rebellenbeweging van het land zich volledig uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia terugtrekt.

Kort na het afwijzen van het aanbod verklaarden de LURD-rebellen dat zij met het staakt-het-vuren wachten tot de regeringstroepen hun aanvallen beëindigen. De rebellen hadden eerder gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren aangekondigd en aangeboden zich terug te trekken in het havengebied.

De regering vindt dat onacceptabel. De opstandelingen moeten terug naar de posities die zij voor het gemeenschappelijk gesloten bestand van 17 juni hadden, stelde de Liberiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Brown, in de Ghanese hoofdstad Accra.

De rebellen die Monrovia belegeren en deels in handen hebben, wilden in afwachting van een buitenlandse vredesmacht naar het havengebied gaan. Over die vredesmacht wordt al lang gesteggeld.

Nigeria, de belangrijkste regionale macht in West-Afrika, eist een financiële garantie van de internationale gemeenschap voordat het troepen naar het door burgeroorlog geteisterde Liberia stuurt. Abuja overweegt ongeveer 1500 militairen te leveren. Nigeria, een van de zes leden van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), zal morgen met de vijf andere landen in Accra crisisoverleg voeren over de situatie in Liberia.

Terwijl er elders nog wordt onderhandeld, blijft de humanitaire situatie ter plaatse ernstig. Voor het belangrijkste ziekenhuis van Monrovia dreigen grote problemen. De voorraad medicijnen, voedsel en brandstof slinkt razendsnel. Het leven van honderden patiënten loopt gevaar, waarschuwde een chef-arts.

Het JFK-ziekenhuis is nog het enige hospitaal in Monrovia dat chirurgische operaties kan uitvoeren. De instelling behandelt 340 patiënten, van wie er ongeveer dertig in kritieke toestand verkeren.

Volgens het Duitse Rode Kruis zijn er 200.000 daklozen in Monrovia. De ontheemden hebben geen toegang tot schoon water, voedsel of medische verzorging.

Ook om de tweede stad van Liberia, Buchanan, wordt gevochten. De havenstad werd maandag veroverd door opstandelingen van de Model-groep. Liberiaanse regeringstroepen openden gisteren de tegenaanval. Daar is nu sprake van 15.000 vluchtelingen.

Rebellen van de LURD-groep maakten ook bekend dat zij de stad Gbarnga hebben veroverd. Deze stad ligt in het hart van Liberia langs de belangrijkste snelweg tussen Liberia en buurland Ivoorkust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Regering verwerpt bestand Liberia

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken