Bekijk het origineel

Brandbommen tegen kerkgebouw Rijssen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brandbommen tegen kerkgebouw Rijssen

2 minuten leestijd

RIJSSEN - Onbekenden hebben maandagnacht twee brandbommen tegen het kerkgebouw van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Rijssen gegooid. Kort na 11 september 2001 was er een vergelijkbaar incident.

De molotovcocktails kwamen naast de kerk aan de Roelf Bosmastraat terecht. Het was kennelijk de bedoeling deze door de ruit te gooien, want agenten ontdekten een zwarte brandvlek op muur en ruit. De politie is momenteel bezig met een buurtonderzoek.

Er is nog geen dader gevonden. Een woordvoerster van de politie wijst erop dat kort na de aanslagen in New York en Washington, op 11 september 2001, het gebouw ook door een brandbom werd getroffen. Toen werd een ruit van een verenigingslokaal vernield, waarna de dader een benzinebom naar binnen gooide. Het projectiel kwam niet tot ontbranding.

Uit het feit dat de kerk na 11 september doelwit van vandalisme werd, hebben sommigen geconcludeerd dat de daders Syrisch-orthodoxen met moslims verwarren.

"Zolang de daders niet zijn gevonden, is hiervoor echter geen bewijs", aldus de politiewoordvoerder. "Na 11 september waren er wel meer van dergelijke incidenten in Nederland, dit keer is er geen enkele aanleiding voor. Het is nog de vraag of beide gevallen verband met elkaar houden."

In het kerkgebouw van de Syrisch-orthodoxen in Rijssen belegt ook de hervormde buitengewone wijkgemeente Rehoboth regelmatig haar zondagse diensten.

De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Rijssen telt zo'n zeventig gezinnen. De kerk heeft meer dan 300 leden. De christengemeenschap, afkomstig uit Zuidoost-Turkije, heeft een eigen priester.

Enkele jaren geleden nam de lokale SGP-fractie het op voor de Syrisch-orthodoxe Rijssenaren. De fractie pleitte er toen voor dat de gemeenschap de mogelijkheid moet behouden onder schooltijd lessen in de Aramese taal en cultuur te volgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Brandbommen tegen kerkgebouw Rijssen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken