Bekijk het origineel

Af en toe een kapitteltje consumeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Af en toe een kapitteltje consumeren

5 minuten leestijd

Eimert van Middelkoop (1949) was van 1989 tot 2003 Tweede-Kamerlid voor het GPV en voor de ChristenUnie. Tegenwoordig is hij voor de ChristenUnie afgevaardigd in de Eerste Kamer. De senator "mag graag wat van de wereld zien" en is een "veelvraat" van boeken.

1. Gaat u met vakantie?

Ik ga veertien dagen naar het Griekse eiland Kreta.

2. Met wie?

Met mijn vrouw. Qua vakantie zijn we uit de kinderen. Die reisden vroeger wel mee en soms gingen we met een ander gezin op vakantie. Ik mag graag wat van de wereld zien. Ben vijf jaar buitenlandwoordvoerder geweest en heb toen veel gereisd. Dat wilde ik ook gaan doen met mijn vrouw. Met haar ben ik onder meer in Damascus geweest. Daardoor weet ik goed welke hitte de Nederlandse militairen in Irak te wachten staat en begrijp ik beter dat het Oude Testament zegt dat de zon een dreiging kan zijn.

3. Welk soort vakantie?

Een rustige, lees: wandel- en strandvakantie. Een gespecialiseerd reisbureau heeft voor ons drie van de rustigste plaatsen uitgezocht en daar huren we een huisje. Zo ver mogelijk bij alle toeristische activiteiten vandaan.

4. Hoe brengt u de dag door?

Zeer ontspannen, met veel lezen en veel wandelen. Op Kreta heb je interessante kloven, waar je kunt genieten van de flora. Mijn vrouw weet daar veel van en ziet veel meer dan ik. Wanneer ik soms alleen een onkruidje zie op de weg, kan zij daar iets leuks over vertellen.

5. Hoeveel boeken gaan mee?

Meer dan voldoende. Ik heb een grote angst om door mijn boeken heen te raken. Voor die twee weken naar Kreta gaan ongeveer twaalf boeken mee.

6. Waar haalt u die boeken?

Die schaf ik aan. Omdat ik veel spreekbeurten houd, krijg ik ook vaak boekenbonnen. Sommige boeken die ik daarvan koop, leg ik speciaal apart voor de vakantie. Soms liggen ze wel maanden te wachten. Wetenschappelijke literatuur bijvoorbeeld lees ik tussendoor niet zo veel en dan kijk ik handenwrijvend uit naar de vakantie.

7. Welke soort boeken leest u in de vakantie?

Ik ben een echte veelvraat. Literatuur, non-fictie, romans, politiek-historische boeken en theologie. Soms zoek ik ze een beetje uit op thema. Als ik een lezing moet houden, kies ik daar wat boeken voor uit. Regeringsnota's of wetsvoorstellen gaan niet mee. Dat haal ik niet in mijn hoofd. Wel af en toe wat aanpalende literatuur.

8. Welke drie boeken staan bovenaan?

Het boek "Verborgen omgang, sporen van spiritualiteit in Middeleeuwen en Nadere Reformatie" van dr. A. de Reuver staat op de eerste plaats. Daarna komen de boeken van Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer, een Jiddische schrijver. Op de derde plek staat het nieuwste boek van Thomas Rosenboom, "De nieuwe man".

9. Waarom?

De Reuvers boek "Verborgen omgang" gaat over de geschiedenis van de mystiek. Het is voor mij een soort aanvulling op de gereformeerde spiritualiteit. Het ontsluit voor mij spirituele bronnen waarvan ik nog niet veel weet. Ik verheug me er zeer op om het te gaan lezen.

Verder vind ik Jiddische literatuur prachtig. De Jiddische wereld heeft eeuwenlang het vermogen gehad om te overleven en is in de Tweede Wereldoorlog bijna vernietigd. Er is een Jiddische bibliotheek die mooie boeken uit bijvoorbeeld de negentiende eeuw uitgeeft.

"De nieuwe man" gaat over een Groningse scheepsbouwer. Verplichte kost voor iedere Groninger, vind ik. Rosenboom is trouwens een zeer authentiek Hollands schrijver. Ik heb verder niet zo veel met Nederlandse literatuur. Het is vaak geneuzel. Heb wel bijna alles gelezen van Maarten 't Hart, maar zijn laatste boeken heb ik laten liggen. De kracht is eraf. De boeken van 't Hart zijn soms wel kwetsend. En wat Jan Wolkers betreft: zijn beelden zijn prachtig.

Naast deze boeken wil ik twee uitgaven van Michael Ignatieff gaan lezen, "De rechtenrevolutie" en "Mensenrechten en terreur". Ignatieff, een interessant schrijver, is politiek-historicus en schrijft vooral over mensenrechten. Ik houd me de laatste jaren erg bezig met dat onderwerp en wil me er verder in gaan verdiepen, omdat ik er een uitdagende lezing over moet houden.

Ik verdiep me ook graag in het enorme aanbod aan Russische literatuur. Een bijzonder boek daaruit is bijvoorbeeld de zesdelige biografie van Paustovsky. Hij beschrijft prachtig de schok die door Rusland ging toen Stalin stierf. Daarnaast lees ik ook vrij veel Engelstalige politieke literatuur. Politieke filosofie, zoals "Democracy in America" van Alexis de Tocqueville en "Reflections on the revolution in France" van Edmund Burke. Dat heb ik op een strand in Frankrijk gelezen.

10. Welk ander boek is uw absolute aanrader?

Hou alsjeblieft op. Dat is een moeilijke vraag. Een van de indrukwekkendste boeken die ik heb gelezen is "Christus en Zijn lijden" van professor Klaas Schilder. Ongeveer 1500 pagina's. Dat heb ik niet achter elkaar uitgelezen. Je komt er niet zo gemakkelijk doorheen. Af en toe heb ik een kapitteltje geconsumeerd. Het is de Matthäus Passion onder de passieliteratuur. Ik hoop dat er nog predikanten zijn die erin lezen.

In mijn studententijd heb ik de "Institutie" van Calvijn gelezen. In die tijd kom je daar gemakkelijker aan toe dan na je studie. Met een vriend wilde ik de "Institutie" lezen, of de "Belijdenissen", van Augustinus. Hij had het boek van Calvijn al en dat heb ik toen ook aangeschaft. Iedere week lazen we dertig tot veertig bladzijden en na een jaar waren we erdoorheen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Af en toe een kapitteltje consumeren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken