Bekijk het origineel

Drooggelegd moeras tussen Eufraat en Tigris

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drooggelegd moeras tussen Eufraat en Tigris

Saddam Hussein gebruikte rivieren als open riool

2 minuten leestijd

BAGDAD - De moerasgebieden tussen de Eufraat en de Tigris moeten hun oorspronkelijke vruchtbaarheid terugkrijgen. Turkije is al enkele jaren bezig om dat te bewerkstelligen. Italië heeft aangegeven 1,2 miljoen euro bij te zullen dragen aan een milieuproject in de moerassen van Mesopotamië.

Het Italiaanse project moet ook de watervoorziening voor miljoenen Irakezen verbeteren. Ongeveer 90 procent van het moerasgebied, dat door veel historici wordt beschouwd als de plaats waar de bijbelse Hof van Eden gesitueerd was, werd in 1991 op last van Saddam Hussein drooggelegd. "De moerassen zijn dood, morsdood", zegt Azzam Alwash, coördinator van het project. "Irak heeft de Tigris en de Eufraat als een open riool gebruikt."

Het herstel van de moerassen wordt gepromoot door de in Washington gevestigde Iraq Foundation, een organisatie die ijvert voor democratie in Irak. De afgelopen anderhalf jaar is met geld van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de plannen. "Het is een kwestie van groot nationaal en emotioneel belang voor de Iraakse bevolking", zei voorzitter Rend Rahim Francke. Behalve om het milieu van de Irakezen en de hele regio gaat het om "erfgoed van onze gezamenlijke menselijke beschaving."

Het moerasgebied, waarin voor 1991 zeldzame diersoorten voorkwamen en dat fungeerde als paaigebied voor vis uit de Perzische Golf, besloeg vroeger 15.000 tot 20.000 vierkante kilometer. In tien jaar tijd heeft Saddam Hussein het grondig verwoest door dammen en kanalen te bouwen om de moerassen droog te leggen, het riet te verbranden en bewoners te kunnen laten arresteren en vermoorden.

Het Italiaanse project start in september met een onderzoek naar goedkope manieren om het water van de Eufraat en de Tigris te zuiveren. Volgens projectleider Alwash draagt Denemarken ook aan het project bij. Hij roept andere landen op eveneens geld te geven.

Turkije is in het droge gebied tussen de Eufraat en de Tigris het grootschalige Zuidoost-Anatolië-project gestart. Het betreft een van de grootste ontwikkelingsprojecten ter wereld dat de watervoorziening van de landbouw in de Eufraat-en-Tigrisstreek veilig moet stellen. Daarvoor bouwen de Turken 22 dammen en 19 waterkrachtcentrales in de beide rivieren.

Mesopotamië is de Griekse naam voor het Tweestromenland, het van oorsprong vruchtbare land dat begrensd wordt door de rivieren de Eufraat en de Tigris, in het huidige Irak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Drooggelegd moeras tussen Eufraat en Tigris

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken