Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"VVD moet zich beter profileren"

Commissie onderzoekt campagnes

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De verkiezingscampagnes van de VVD moeten professioneler worden opgezet. Daarnaast moet de partij zich inhoudelijk vernieuwen en bij de volgende verkiezingen beter profileren op duidelijke, voor de VVD onderscheidende thema's.

Dat is de conclusie van een VVD-commissie onder leiding van oud-minister Hermans, die op verzoek van het partijbestuur de campagnes van 2002 en begin dit jaar heeft onderzocht.

In haar rapport "Handvatten en aanbevelingen voor toekomstige VVD-campagnes" schrijft de commissie dat verkiezingscampagnes in de toekomst professioneler moeten worden gevoerd. Oud-VVD-lijsttrekker Dijkstal bepaalde nog zelf de inhoud en de wijze van zijn campagne. Zalm verzamelde een selecte campagnestaf van partijvrijwilligers om zich heen en handelde verder naar eigen inzicht.

De toekomstige lijstrekker van de VVD moet zich volgens de commissie laten bijstaan door een professioneel team van mensen van buiten de VVD, bestaande uit een mediastrateeg, een politiek-inhoudelijk adviseur en een campagneleider. Daarnaast vindt de commissie het belangrijk dat de lijsttrekker in de toekomst wordt omringd door mensen die kritiek durven uiten. Verder mogen Tweede-Kamerleden geen deel meer uitmaken van het campagneteam.

De nieuwe opzet moet het mogelijk maken dat de lijsttrekker zich beter kan voorbereiden op tv-optredens. "Campagne is oorlog", schrijft de commissie-Hermans, en deze strijd wordt voornamelijk in de media uitgevochten. "Of men het nu leuk vindt of niet, verkiezingen worden tegenwoordig gewonnen en verloren op televisie."

De grote nadruk op de vorm van de campagne mag niet de aandacht afleiden van de inhoud ervan, vindt de commissie. Ze bepleit een "inhoudelijke vernieuwing, verbreding en verdieping" van het debat in de partij, omdat de VVD een eigen profiel mist en inhoudelijk te veel op andere partijen lijkt. De commissie constateert in haar rapport dat de partij "onvoldoende onderscheidende thema's meer kent." Ze acht het van groot belang dat "de VVD weer agendabepalend wordt." Vrijwel alle mensen die bij vorige verkiezingen waren betrokken, delen deze conclusie, schrijft de commissie. Zo riep VVD'er Zalm vorig jaar na de verkiezingsnederlaag dat zijn partij te flets was geworden na twee paarse kabinetten en dat zij daardoor de kiezers van zich had weggejaagd.

De commissie-Hermans bepleit verder een "grondige reorganisatie van het partijsecretariaat en de fractieondersteuning." De partij moet voortaan "professioneler" te werk gaan. Hermans wil dat zijn aanbevelingen op het partijcongres in september worden aanvaard en geïmplementeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken