Bekijk het origineel

Drenthe stuurt Irak hulpgoederen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drenthe stuurt Irak hulpgoederen

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) - De stichting "Drenthe helpt Irak" stuurt volgende week maandag drie vrachtwagens met voedselpakketten en medische apparatuur naar het zuiden van Irak.

De medische apparatuur, afkomstig uit een ziekenhuis in Glasgow, is bestemd voor een Iraaks ziekenhuis, 100 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad As Samawah.

Volgens de stichting "Drenthe helpt Irak" is voor de actie in totaal 400.000 euro opgehaald bij Drentse bedrijven en instellingen. Dat is inclusief een krediet van 100.000 euro van de provincie Drenthe.

Het transport probeert via Turkije rond half augustus de Noord-Iraakse stad Kirkuk te bereiken. Vandaar gaat het verder met een boog om Bagdad heen naar het zuiden van Irak.

Onduidelijkheid bestaat er over de begeleiding van het konvooi door Irak. Volgens voorzitter G. Althuis trekt het konvooi ongewapend door Irak om zo min mogelijk aandacht te trekken. Wel had hij de toezegging gekregen van de Nederlandse zaakgelastigde in Bagdad dat de Amerikanen vanuit de lucht een oogje in het zeil houden. Ook zouden Nederlandse militairen die in het zuiden van Irak zijn gelegerd, helpen bij het opzetten van operatiekamers en zouden mariniers de vrachtwagens begeleiden op de terugweg tot aan de Turkse grens.

Volgens Buitenlandse Zaken is er geen enkele toezegging gedaan aan de stichting. De Nederlandse vertegenwoordiging in Bagdad heeft de stichting zelfs een brief gestuurd waarin de reis wordt afgeraden, omdat het nog veel te gevaarlijk is in het land. Ook Defensie zegt niets te weten van betrokkenheid van Nederlandse militairen of Amerikaanse troepen. Uit contacten tussen de organisatoren en Defensie had een woordvoerder van de landmacht begrepen dat er mogelijk sprake zou zijn van een escorte van gewapend lokaal personeel uit Irak.

In de stichting "Drenthe helpt Irak" zitten de Iraakse vereniging in Drenthe, de Raad van Kerken en enkele particulieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Drenthe stuurt Irak hulpgoederen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken