Bekijk het origineel

Baptisten in Turkmenistan bedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Baptisten in Turkmenistan bedreigd

Gemeenteleden krijgen boete

2 minuten leestijd

ASJCHABAD - Leden van de baptistengemeente te Tsjardshoe in Turkmenistan worden ernstig tegengewerkt, meldt stichting Friedensstimme.

De bedreigingen begonnen vorige maand, toen politieagenten het gebedshuis omsingelden en alle aanwezigen arresteerden. Ze kregen allen een geldboete opgelegd en worden sindsdien tegengewerkt.

In een persverklaring laat de stichting weten dat er schrijnende situaties voorkomen. "Een van de gemeenteleden is Olga Tsjtsjedrova. Zij is invalide en ontvangt een maandelijkse uitkering. Op 21 juli hebben medewerkers van het gerechtshof met haar paspoort haar invaliditeitsuitkering opgeÃĢist bij het ministerie van Sociale Zaken. Dit gebeurde buiten haar medeweten en aanwezigheid. De uitkering was hoger dan de boete die vrouw eerder was opgelegd. Toen zij bij het gerechtshof om uitleg vroeg, werd ze uitgelachen en bespot."

Op dezelfde dag werd ook Nesire Kamalova, een dove vrouw uit de gemeente van Tsjardshoe, bij de rechtbank ontboden. Volgens de stichting werd ze bedreigd met vijftien dagen celstraf omdat zij de haar opgelegde geldboete niet had betaald.

De lokale overheid dreigt met inbeslagname van woningen van de gemeenteleden als zij hun geldboetes niet betalen. "Toen de broeders Frolov en Rosyjev op 16 juli bij de rechtbank van Tsjardshoe vroegen om teruggave van alle paspoorten, werden ze uitgelachen en bespot en bedreigd met vijftien dagen celstraf."

De fracties van de SGP en de ChristenUnie hebben minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vorige maand schriftelijke vragen gesteld over de godsdienstvrijheid in Turkmenistan.

Regeringsvertegenwoordigers en afgevaardigden van godsdienstige groeperingen kwamen twee weken geleden bijeen op een conferentie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen. Gesproken werd over de vraag hoe de deelnemende landen het recht op vrijheid van godsdienst van hun burgers beter kunnen waarborgen.

Aan de vooravond van dat congres publiceerde de Noorse nieuwsdienst Forum 18 een overzicht van "enkele van de serieuzere schendingen van de godsdienstvrijheid zoals die in een aantal OVSE-landen nog altijd voortbestaan." Turkmenistan kwam als een van de grootste overtreders naar voren: dit land behandelt alle niet-moslimse en niet-Russisch-orthodoxe samenkomsten als illegaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Baptisten in Turkmenistan bedreigd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken