Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Filipijnse muiters getraind door VS"

2 minuten leestijd

MANILLA (AFP) - Een aantal van de Filipijnse militairen die aan de muiterij van zaterdag en zondag tegen president Gloria Macapagal Arroyo hebben deelgenomen, is door Amerikaanse militairen tijdens een training in het bestrijden van terroristen opgeleid tot explosievenexperts.

Dat heeft een functionaris van de Filipijnse veiligheidsdiensten tegen het Franse persbureau AFP gezegd. De muiters hebben tijdens hun bezettingsactie in de financiële wijk Makati zulke gevaarlijke explosieven in en om het gebouwencomplex aangebracht dat die bij ontploffing het belangrijkste deel van de wijk hadden kunnen wegvagen.

Het gebruik van explosieven als 'wisselgeld' in de onderhandelingen met de regering is een totaal andere aanpak dan bij eerdere pogingen tot staatsgreep in de Filipijnen. In het verleden zetten coupplegers zware artillerie en luchtmacht in om hun actie kracht bij te zetten.

Vier van de leiders van de muiterij, waaraan ongeveer 300 militairen deelnamen, hebben vorig jaar van Amerikaanse elitetroepen training gekregen in het bestrijden van terroristen. Daarbij hebben zij onderricht gekregen in scherpschieten, nachtgevechten en speciale tactieken om terroristen aan te pakken. De opleiding vond plaats in het kader van de Amerikaanse hulp bij het bestrijden van de rebellen in het zuiden van de Filipijnen.

Omdat zij tot de elitetroepen van de Filipijnse strijdkrachten behoren, hadden de rebellerende officieren toegang tot speciale wapens en zware explosieven, zoals C4 en TNT. Filipijnse functionarissen vermoeden echter dat zij ook explosieven hebben gekregen van bepaalde politieke groeperingen.

Ook zouden de muiters beschikt hebben over dure communicatieapparatuur die zij via politieke relaties zouden hebben gekregen, zei minister van Defensie Angelo Reyes gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken