Bekijk het origineel

Bank moet klant openheid geven over beleggingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bank moet klant openheid geven over beleggingen

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Van Lanschot Bankiers moet de informatie over beleggingen van een klant vrijgeven. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch gisteren bepaald.

Het financieel schadebureau Santema & Blonz had een kort geding tegen de Bossche bank aangespannen omdat de klant onnodig grote verliezen op zijn beleggingen zou hebben geleden.

Santema & Blonz heeft de zaak overgenomen van een bejaarde belegger, die koerste op het advies van Van Lanschot. De man heeft na de terreuraanslagen van 11 september 2001 grote sommen geld verloren op onder meer beleggingen in Philips. Het schadebureau eiste inzage in Van Lanschots administratie van de effectentransacties in september 2001, om een schadeclaim voor te bereiden. De bank wilde de opnamen van telefoongesprekken en de documenten over de bewuste aandelenhandel niet vrijwillig prijsgeven.

De rechter dwingt Van Lanschot inzicht te geven in de opbouw van de beleggingen en de aandelentransacties in de periode rond de aanslagen in de Verenigde Staten. Directielid A. Bazelmans van Santema & Blonz noemt de uitspraak "een juridische dijkdoorbraak. Banken kunnen informatie over beleggingen niet langer achterhouden. Smoesjes dat ze de administratie hebben opgeruimd, gaan nu niet meer op."

Van Lanschot moet de interne documenten binnen twee weken aan het schadebureau geven. Bazelmans besluit de komende maanden op basis van die informatie of een schadeclaim tegen Van Lanschot gerechtvaardigd is.

Van Lanschot weet nog niet of zij tegen de uitspraak in beroep gaat. Een woordvoerster zegt dat de bank de informatie zonder problemen aan de betrokken belegger had willen geven. Er ontstond echter onenigheid omdat Santema & Blonz de zaak heeft overgenomen. Daardoor krijgt het schadebureau de administratie in handen, waarin ook de rekeningoverzichten van de belegger zijn opgenomen. "Wij wisten niet of je dergelijke informatie aan een derde partij kunt geven. Daarover hebben we nu duidelijkheid."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bank moet klant openheid geven over beleggingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken