Bekijk het origineel

Nederland grootste partner Duitse misdaad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederland grootste partner Duitse misdaad

2 minuten leestijd

WIESBADEN (ANP) - Voor Duitse criminele organisaties blijven hun Nederlandse collega's de belangrijkste "partners in crime".

Dat blijkt uit het jaaroverzicht 2002 van de georganiseerde criminaliteit in Duitsland dat de Duitse federale politie BKA (Bundeskriminalamt) heeft gepubliceerd.

Volgens de landelijke politiedienst hadden 398 van hun onderzoeken (ruim 80 procent van het totaal), internationale links. Het BKA achterhaalde in zijn speurwerkzaamheden verreweg het vaakst criminele connecties met Nederland, namelijk een keer op de drie internationale onderzoeken.

De Duitsers stuitten in totaal in 133 onderzoeken op een of meerdere Nederlandse links. Dat is veel vaker dan op connecties met veel grotere omringende landen van Duitsland, zoals: Polen (65 onderzoeken), Italië (59 onderzoeken), Frankrijk (58 onderzoeken), Spanje (54 onderzoeken) en Rusland (51 onderzoeken).

Volgens het BKA gaat het in de onderzoeken waarbij Nederland in beeld komt met name om misdaad die te maken heeft met drugshandel. Duitse criminelen hebben een leidinggevende rol in het transporteren en smokkelen van cocaïne, meent de Duitse politieorganisatie. "Nederland blijft als distributieland een belangrijke rol spelen in het bevoorraden van Duitsland met cocaïne", zo staat in het jaaroverzicht.

Ook blijven Nederlandse criminelen de belangrijkste producenten van xtc. De Nederlanders gebruiken in deze sector juist Duitsland als distributieland om hun handelswaar naar de Verenigde Staten te smokkelen.

De dominerende rol die Nederland blijft spelen in het functioneren van de Duitse georganiseerde misdaad is de Duitsers wel degelijk een doorn in het oog, zo bleek al eerder dit jaar. De nieuwe cijfers maken duidelijk waarom de Duitse minister van Justitie, Schily, aanhoudend kritiek blijft houden op het Nederlandse drugsbeleid.

Donner gaat volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie naar verwachting in september met Schily praten. Eerder gaf de Nederlandse minister van Justitie al aan dat hij dan in Berlijn gaat uitleggen dat Nederland wel al veel doet aan drugsbeleid en ook een eigen strafbeleid voert en blijft voeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nederland grootste partner Duitse misdaad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken