Bekijk het origineel

Hoge celstraffen voor beleggingsfraude

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoge celstraffen voor beleggingsfraude

2 minuten leestijd

ROERMOND (ANP) - De rechtbank in Roermond heeft gisteren twee hoofdverdachten in een grootschalige beleggingsfraude veroordeeld tot vier en drieënhalf jaar gevangenisstraf.

Het gaat om de Duitser Elmar K. en de Eindhovenaar Erik van V. De Duitser moet tevens een boete van 5 miljoen en Van V. een boete van 1 miljoen euro betalen. Het openbaar ministerie had tegen beide verdachten vier jaar geëist.

Rechtbankpresident O. Lange legde zestien medeverdachten taakstraffen van maximaal 240 uur en geldboetes tot 500.000 euro op. De juridisch adviseur en advocaat van hoofdverdachte K. werd vrijgesproken. Uit ruim 300 dossiers kwam onvoldoende bewijs om de inwoner van het Brabantse Eersel te veroordelen. "Het is onduidelijk waar de grenzen liggen van wat in de advocatuur geoorloofd is en wat strafrechtelijk ongeoorloofd is", aldus Lange tijdens de zitting.

Duidelijk was voor de rechtbank dat Van V. een leidinggevende rol heeft gespeeld in de jarenlange zwendel in waardecertificaten. Hij meldde in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

"Op een niets en niemand ontziende wijze zijn naïeve beleggers ernstig getroffen. Ieder besef van verantwoordelijkheid ontbreekt, u probeert consequent de schuld op anderen af te schuiven", zei de rechtbankpresident.

De beleggers werden torenhoge rentepercentages beloofd. Hun geld zou worden besteed aan projecten in het oosten van Duitsland en in Afrika of op rekeningen van banken in Luxemburg en Zwitserland worden gezet. In werkelijkheid verdwenen de miljoenen in een bodemloze put. De ruim 600 gedupeerde personen, die eind jaren negentig voor tientallen miljoenen guldens zijn opgelicht, werden gisteren voor hun civiele claims doorverwezen naar de burgerrechter.

De Duitser K. was tijdens geen enkele zitting aanwezig. Hij werd wegens zijn slechte gezondheid niet verhoord en wordt door Duitsland niet uitgeleverd.

Het openbaar ministerie reageerde voldaan op de opgelegde straffen en geldboetes. "Fraudezaken van deze omvang komen in ons land niet vaak voor", zei hoofdofficier van justitie B. Swagerman.

"De uitspraken van de rechtbank passen redelijk in de eisen van het OM." Hij was vooral verheugd over de woorden die rechtbankpresident Lange gebruikte om de ernst van de zaak te onderstrepen. "Dit was een gigantische fraudezaak, er is op flagrante wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen in het financiële stelsel van ons land", zei deze.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Hoge celstraffen voor beleggingsfraude

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken