Bekijk het origineel

Oostenrijk mag trucks niet weren van A12

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oostenrijk mag trucks niet weren van A12

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Oostenrijk mag de snelweg A12 door Tirol niet afsluiten voor zware vrachtwagens uit het buitenland. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren besloten in een spoedprocedure.

Oostenrijk moet met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, bovendien vóór eind augustus komen met een werkbare nieuwe regeling voor zwaar transport door Tirol.

De Oostenrijkse regering besloot vorige week de A12 tussen Kundl en Ampass bij Innsbruck vanaf morgen af te sluiten voor oudere en meer vervuilende zware vrachtwagens uit het buitenland. Vooral kleinere Duitse en Italiaanse transporteurs zouden hier zwaar onder lijden. Het bewuste traject geldt als toegangsweg naar de Brennerpas door de Alpen, die erg belangrijk is voor transitoverkeer door de Alpen.

Volgens Europees commissaris De Palacio (Transport) is het Oostenrijkse besluit in strijd met het vrije verkeer van personen en goederen door Europa. Zij stapte daarom naar de Europese rechter en vroeg om een buitengewone spoedprocedure. Volgens haar woordvoerder heeft het Europees Hof het Oostenrijkse besluit slechts tijdelijk opgeschort. De Palacio moet nu binnen vier weken met de Oostenrijkse regering tot een werkbare regeling komen. Oostenrijk heeft al vanaf de toetreding tot de Europese Unie in 1995 aanvaringen met Brussel over de passage van zware vrachtwagens. De regering in Wenen staat onder zware druk van bergbewoners en actiecomités die het zwaar vervoer willen bannen uit het Alpenland.

Oostenrijk zal echter vanaf 2005 af moeten zien van tal van in 1995 bedongen uitzonderingen op EU-regels voor vrij verkeer. In verband daarmee verdwijnt op termijn ook de dure regeling voor de aanschaf van ecopunten of speciale vignetten voor een elke rit met een vrachtwagen over Oostenrijkse passen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Oostenrijk mag trucks niet weren van A12

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken