Bekijk het origineel

Inspectie onderzoekt spermahandel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inspectie onderzoekt spermahandel

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg is gisteren een oriënterend onderzoek begonnen naar de firma babydonors.com. Dit in Amsterdam gevestigde bedrijf biedt via internetsperma en eicellen te koop aan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het op commerciële basis beschikbaar stellen van zaad of eicellen in strijd met de Embryowet. Volgens artikel 27 van die wet mag dit alleen op basis van onkosten. De inspectie gaat kijken of de werkwijze van babydonors.com wel in de haak is.

Babydonors maakte begin deze week bekend dat het bedrijf vanaf 1 september in Nederland wil opereren. Het richt zich op lesbische paren, alleenstaande vrouwen en onvruchtbare stellen. Voor 2500 euro kunnen zij zaadcellen bestellen die worden thuisbezorgd. Eicellen moeten operatief in een Belgische IVF-kliniek worden ingebracht. Dat maakt dat de kosten voor deze ingreep kunnen oplopen tot 40.000 euro.

Omdat het gaat om een Belgische kliniek, heeft de inspectie daar niets over te zeggen. Als het bedrijf, zoals het graag wil, met een Nederlandse kliniek in zee gaat, wordt het wat anders, aldus de inspectiewoordvoerster.

Babydonors is niet de enige spermahandelaar die zich op de Nederlandse markt wil storten. Begin juli kondigde ook de firma ManNotIncluded aan naar Nederland te willen komen. ManNotIncluded handelt al een tijdje in sperma in Groot-Brittannië.

Het ministerie van VWS vindt dat ManNotIncluded wel in die categorie valt en het zal contact met het bedrijf opnemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Inspectie onderzoekt spermahandel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken